Німеччина націоналізує газового гіганта Uniper на тлі енергетичної кризи

Четвер, 22 вересня 2022, 08:38

Німеччина має намір націоналізувати газовий гігант Uniper, щоб забезпечити постачання енергоресурсів в умовах російського вторгнення в Україну.

Про це пише ВВС, повідомляє "Європейська правда".

У рамках угоди уряд Німеччини придбає 98,5% акцій компанії за ціною 8,5 млрд євро. Деякі активи в Росії також перейдуть під контроль Німеччини, заявив представник уряду, додавши, що вирішується, що з ними робити.

У липні уряд уже погодився придбати 30% акцій Uniper у рамках угоди про фінансову допомогу.

Німеччина є найбільшим імпортером російського газу в Європі та особливо сильно постраждала через те, що останні місяці Росія скоротила постачання.

Головний виконавчий директор Клаус-Дітер Мобах сказав, що угода зміцнить роль Uniper як "системокритичного постачальника енергії".

Uniper, яка керує газовими, вугільними та гідроелектростанціями по всій Європі та в даний час контролюється фінською державною енергетичною компанією Fortum, є найбільшим покупцем російського газу в Німеччині.

В останні місяці компанії довелося замінити російські постачання на альтернативи з відкритого ринку, де ціни різко зросли.

Fortum заявила, що Uniper накопичила близько 8,5 млрд євро у вигляді збитків, пов'язаних з газом, "і не може продовжувати виконувати свою роль ключового постачальника як приватна компанія".

Ціна акцій Uniper за останній рік впала більш як на 90%.

Докладніше про те, що ж міститься в новому пакеті допомоги від уряду і що змусило Берлін йти на такі кроки – у статті 65 млрд євро для громадян і бізнесів: як Німеччина опирається енергетичній агресії РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.