Румунія розглядає купівлю ізраїльської системи протиракетної оборони "Залізний купол"

Четвер, 22 вересня 2022, 16:58

Румунія може придбати в Ізраїлю систему протиракетної оборони "Залізний купол" (Iron Dome) після минулотижневого візиту міністра оборони Румунії Васіле Дінку.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

"Ми хочемо принести ізраїльські знання та технологічні інновації до Румунії. Військова промисловість у нас старомодна. І ми виявили, що Ізраїль, на відміну від інших, є країною, яка не тільки хоче продавати військову техніку, але й хоче отримати ліцензію на її виробництво в Румунії, що для нас дуже важливо", — сказав Дінку.

"Це дозволить нам експортувати системи озброєнь до НАТО", — додав він.

Якщо двосторонню угоду буде схвалено, член НАТО Румунія стане першою європейською країною, яка придбає систему Iron Dome. Кожна батарея в "Залізному куполі" коштує близько 150 мільйонів доларів, а ракета-перехоплювач коштує 50 000 доларів.

Система захисту "Залізний купол" — це технологія, яка спільно розроблена Ізраїлем і США. Інвестиції склали близько одного мільярда доларів, з яких США внесли близько 80%.

За останні 25 років вартість ізраїльських продажів зброї Румунії перевищила один мільярд доларів.

Дінку також заявив, що ізраїльська компанія Elbit Systems, яка працює в Румунії з 1989 року і вже має чотири заводи, має хороші шанси виграти три тендери, які проводяться на проєкти, пов'язані з радіоелектронною боротьбою, радарними системами та безпілотниками.

Наразі Румунія проводить новий тендер на тактичні безпілотники НАТО класу II. На цьому аукціоні тільки Elbit подала пропозицію з дроном Hermes 450 Watchkeeper, компоненти якого також виробляються в Румунії, на заводах Elbit в місті Бакеу.

Відповідно до контракту, який передбачає сім систем із трьох літальних апаратів на суму близько 300 мільйонів євро, усі безпілотники мають вироблятися в Румунії.

1 вересня Міністерство оборони попросило схвалення парламенту Румунії на придбання трьох систем Bayraktar TB2, вартістю 300 мільйонів євро.

Румунія збільшила свої військові витрати до 2,5 відсотка ВВП у контексті російського вторгнення в сусідню Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.