У Польщі застерігають перед прийомом російських дезертирів і ухилянтів

П'ятниця, 23 вересня 2022, 15:14

Допуск російських дезертирів і ухилянтів до Польщі був би великим ризиком і суперечив би ухваленому кілька днів тому рішенню про те, що на даний момент російським громадянам можуть видаватись тільки гуманітарні візи.

Про це заявив у п'ятницю урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

"Ми маємо справу з дією рішень російської влади. Цю хвилю дезертирства не можна розглядати як бунт проти російської влади чи як бунт проти війни, яку Росія веде проти України", - сказав Жарин.

Він підкреслив, що немає достовірної інформації, яка б свідчила про те, що ці люди хочуть втекти, тому що повстають проти російської влади.

"Ці люди, мабуть, хочуть втекти, бо бояться індивідуальної ситуації, пов’язаної з призовом в армію. Ми категорично не повинні масово допускати таких людей. Це люди, які можуть становити небезпеку для нашої країни", - наголосив він.

Він нагадав, що опитування, опубліковані в останні місяці, показали, що російське суспільство досить прихильно ставиться до війни і більшість підтримує дії Росії проти України.

"Тому допуск цих дезертирів до Польщі був би великим ризиком і суперечив би ухваленому кілька днів тому рішенню про те, що наразі громадянам Росії можуть видаватись тільки гуманітарні візи, якщо це обґрунтовано", — підсумував він.

Як відомо, 21 вересня Путін оголосив часткову мобілізацію у Росії. Пізніше міністр оборони Сергєй Шойгу підтвердив, що на службу прикличуть 300 тисяч військовослужбовців резерву. Західні лідери сприйняли це як визнання слабкості РФ і того, що війна йде не за планом.

У британській розвідці вважають, що Росія постане перед логістичними та адміністративними проблемами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.