Поліція Швеції розслідує інцидент із "Північним потоком" як саботаж

Вівторок, 27 вересня 2022, 19:19

Шведська поліція у вівторок розпочала розслідування у зв’язку з витоками газу з російського трубопроводу "Північний потік".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Шведське радіо".

Данські військові показали відео "фонтанування" "Північних потоків"

Розслідуванням займається СЕПО (Säpo) – самостійний підрозділ Головного поліцейського управління Швеції, у завдання якого входить розкриття злочинів та запобігання злочинам проти державної безпеки.

Наразі правоохоронці Швеції кваліфікують інцидент як "великий саботаж" і співпрацюють із усіма залученими органами влади, зазначається в повідомленні.

Як повідомлялося, в ніч проти 26 вересня диспетчер берегового майданчика "Північного потоку-2" зафіксував різке падіння тиску у трубопроводі. Крім того, витік газу зафіксовано з обох ниток першого "Північного потоку" - у винятковій економічній зоні Данії на північний схід від острова Борнхольм.

Витоки на нитках "Північного потоку" можуть бути диверсією - прем'єрка Данії

Національна сейсморозвідувальна мережа Швеції зафіксувала два чіткі вибухи в цьому районі в понеділок.

Компанія-оператор "Північного потоку" Nord Stream AG назвала інциденти одночасно на трьох гілках газопроводу "безпрецедентними" та заявила, що не може оцінити терміни відновлення інфраструктури. 

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.