МЗС України просить партнерів посилити тиск на РФ та допомогу у відповідь на "референдуми"

Середа, 28 вересня 2022, 10:14

Міністерство закордонних справ України засудило організовані РФ псевдоголосування з метою анексії окупованих територій та закликало партнерів у відповідь посилити тиск на Росію, як і військову допомогу Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву МЗС оприлюднило 28 вересня. 

Зовнішньодипломатичне відомство України наголошує, що так звані "референдуми" 23-27 вересня на окупованих територіях були пропагандистським дійством, а примус людей на цих територіях до "голосування" під прицілами російських військових є грубим порушенням норм міжнародного права і зобов’язань РФ. 

"Ця вистава не має нічого спільного з волевиявленням і не несе жодних наслідків для адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України. Україна та міжнародна спільнота засуджують такі дії Росії та вважають їх нікчемними", - наголошує МЗС Україні. 

Співрогранізаторам псевдореферендумів обіцяють покарання згідно з нормами Кримінального кодексу України.

"Як і у випадку з українським Кримом, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області залишаються суверенними територіями України. Україна має повне право на відновлення своєї територіальної цілісності військовими та дипломатичними методами, продовжить звільняти тимчасово окуповані території. Україна ніколи не погодиться на будь-які ультиматуми РФ, а спроби Москви створити нові лінії розмежування чи послабити міжнародну підтримку України приречені на поразку", - наголошують у заяві. 

В МЗС підкреслили, що рішенням проводити псевдореферендуми Росія свідомо продемонструвала, що всі її сигнали про готовність до переговорів були лише прикриттям для продовження агресії та спробою утриматися на тимчасово окупованих територіях.

"Росія послідовно демонструє зневагу всім, хто закликав до дипломатії. Ми розраховуємо, що відповідні країни зроблять висновки щодо справжніх намірів Росії та збільшать підтримку України у протидії російській агресії, а не прикриватимуть свою бездіяльність прагненнями відіграти роль миротворців, яких Росія не потребує", - наголосили в МЗС, та закликають усі держави та міжнародні організації негайно засудити незаконні дії Кремля на тимчасово окупованих територіях України й посилити ізоляцію Росії.

"Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора, включно з новими жорсткими санкціями проти Росії, та суттєво збільшити військову підтримку України, зокрема надати танки, бойові літаки, бронемашини, далекобійну артилерію, засоби протиповітряної та протиракетної оборони.

Ми закликаємо партнерів продемонструвати Росії, що єдиною реакцією на спроби анексії, шантаж та ультиматуми буде збільшення підтримки України задля перемоги нашої держави над агресором", - наголошують у заяві. 

Раніше президент Володимир Зеленський наголосив, що якщо Росія спробує на підставі так званих "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України приєднати їх до себе, це означає закриття будь-яких переговорів із Москвою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.