США звинуватили російського олігарха Дерипаску в порушенні санкцій

П'ятниця, 30 вересня 2022, 09:09

Влада США звинуватила російського металургійного магната Олега Дерипаску і його соратників у порушенні санкцій, введених Вашингтоном.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Financial Times.

Міністерство юстиції США в четвер оприлюднило обвинувальний акт, в якому Дерипаску і двох його спільників - громадянку США Ольгу Шрікі і громадянку Росії Наталію Бардакову - звинувачують у змові з метою порушення американських санкцій, введених проти олігарха і його приватної інвестиційної компанії "Базовий елемент".

Катерина Вороніна, подруга Дерипаски, була звинувачена у наданні неправдивих свідчень владі США при спробі в'їзду в країну, щоб народити дитину.

"Після несправедливого і неспровокованого вторгнення Росії в Україну я пообіцяв американському народу, що міністерство юстиції буде працювати над тим, щоб притягнути до відповідальності тих, хто порушує наші закони і загрожує нашій національній безпеці", - заявив у четвер генеральний прокурор США Меррік Гарланд. "Сьогоднішні звинувачення демонструють, що ми виконуємо цю обіцянку" – додав він.

Дерипаска і 23 інших російських олігарха і державних чиновників в квітні 2018 року зіткнулися з найжорсткішими заходами, введеними США у відповідь на вторгнення Росії в український Крим в 2014 році і передбачуване втручання в американські вибори 2016 року.

Олігарх тоді заявив, що ці звинувачення є безпідставними, і подав до суду на Управління з контролю за іноземними активами - підрозділ Казначейства США, який здійснює нагляд за санкційною політикою США. Минулого року суддя окружного суду США відхилив позов.

Влада США стверджує, що після введення санкцій у 2018 році Дерипаска незаконно використовував фінансову систему країни, щоб зберегти три елітні об'єкти нерухомості в країні. Шрікі в 2019 році допомогла організувати продаж каліфорнійської музичної студії, що належала Дерипасці, через кілька підставних компаній, за що отримала понад $3 млн, які вона намагалася перевести на рахунок, що належить одній з компаній олігарха, повідомляє Мін'юст.

"Служачи російській державі та енергетичному сектору, Олег Дерипаска намагався обійти санкції США за допомогою брехні та обману, щоб отримати вигоду від американського способу життя", - йдеться у заяві заступника генерального прокурора США Лізи Монако.

"Але підставні компанії та павутиння брехні не захистять Дерипаску та його друзів від американських правоохоронних органів, як і не захистять інших, хто підтримує режим Путіна", - сказала вона.

Згідно з обвинувальним висновком, обидва соратники нібито допомогли Вороніній виїхати з Росії до США в 2020 році, щоб народити дитину, яка отримала американське громадянство і чиє прізвище було злегка підправлено, щоб приховати зв'язок з олігархом. Шрікі організувала виплати на суму близько 300 000 доларів за догляд за дитиною, медичне обслуговування та інші послуги в США, повідомили в Мін'юсті.

За даними американської влади, тріо в цьому році зробило невдалу спробу повернути Вороніну в США для народження другої дитини.

У період з 2018 по 2020 рік Бардакова нібито доручила Шрікі здійснити незаконні транзакції від імені Дерипаски, включаючи доставку великоднього подарунка американській телеведучій і квітів колишньому члену парламенту Канади.

Звинувачення було висунуто після того, як минулого року ФБР провело обшук у вашингтонській резиденції, пов'язаній з Дерипаскою. Прессекретар олігарха тоді заявив, що агенти обшукували два будинки у Вашингтоні та Нью-Йорку, що належать його родичам.

Звинувачення у змові з метою порушення та ухилення від санкцій США, висунуті Дерипасці та двом його соратникам, передбачають максимальне покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

Шрікі, яка була заарештована в четвер, також була звинувачена в перешкоджанні правосуддю за те, що вона видалила записи про свою участь в схемі після отримання повістки великого журі, за що максимальне покарання становить 20 років позбавлення волі. Бардакова і Вороніна звинувачуються в дачі неправдивих свідчень федеральним агентам, що передбачає максимальне покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.