Президентка Молдови розповіла, чого чекати у разі відключення "Газпромом" газу з 1 жовтня

П'ятниця, 30 вересня 2022, 12:14

Президентка Молдови Мая Санду розповіла, що Кишиневу досі точно не відомо, чи Молдова продовжить отримувати газ від "Газпрому" після 30 вересня, але до цього сценарію готові.

Як пише "Європейська правда", її цитує TV8.

"Поки що нам не відомо, як вчинить "Газпром", хоча до 1 жовтня залишаються лічені години… У нас є резерви на певний, не дуже довгий період - близько кількох тижнів. Якщо "Газпром" вирішить припинити постачання, попри контракт, ми будемо використовувати ці резерви, а далі уряд задіє плани закупівлі газу з інших джерел", - сказала Мая Санду. 

Єврокомісар Йоганнес Ган зазначив, що ЄС у цій ситуації зробить усе можливе для підтримки Молдови і запропонує газ за адекватною ціною. 

Що стосується електроенергії, Санду зазначила, що обговорюються також різні сценарії і країна, будучи під’єднаною до європейської мережі ENTSO-E, може купувати її. "Ми говоримо з Тирасполем, з Україною і також іншими постачальниками", - зазначила вона.

Раніше повідомлялося, що Молдова обрала сім компаній, які будуть забезпечувати її газом з наступного місяця, якщо "Газпром" припинить постачання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.