В ЄС закликали Ердогана припинити погрози на адресу Греції

Понеділок, 5 вересня 2022, 19:58

Європейський союз закликав президент Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана припинити агресивну риторику на адресу Греції.

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх дій, пише "Європейська правда".

"Погрози та агресивна риторика неприйнятні та мають припинитися. Участь у змістовному та щирому діалозі потрібна для розрядки напруженості, сприяння взаєморозумінню та розвитку добросусідських відносин", - йдеться у заяві.

Зазначається, що ворожі висловлювання політичного керівництва Туреччини на адресу Греції викликають серйозне занепокоєння в ЄС і повністю суперечать зусиллям щодо деескалації у Східному Середземномор'ї, передбачених у висновках Європейської ради від березня та червня 2021 року та червня 2022 року.

"ЄС знову заявляє про свої очікування від Туреччини, що вона серйозно працюватиме над стійкою деескалацією напруженості в інтересах регіональної стабільності у Східному Середземномор'ї та повністю поважатиме суверенітет та територіальну цілісність усіх держав-членів ЄС", - йдеться у заяві.

У неділю Ердоган закликав Грецію не "заходити надто далеко" на тлі загострення напруженості через територіальні суперечки між двома союзниками щодо НАТО.

В останні тижні Анкара звинувачувала Афіни в кількох інцидентах, пов'язаних із дією її авіації в регіоні Середземного моря.

Напруженість у відносинах між двома сусідами посилилася цього тижня після того, як Греція поскаржилась до НАТО з проханням видалити повідомлення у Твіттері сухопутного командування союзників, присвячене святкуванню 100-річчя перемоги Туреччини 30 серпня. Туреччина відзначає цю дату щороку, щоб пам'ятати про фактичне закінчення своєї війни за незалежність у 1922 році, коли вона перемогла грецьку армію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.