Швеція долучається до двох позовів щодо війни РФ проти України

П'ятниця, 9 вересня 2022, 17:14

Швеція вирішила долучитися до двох судових позовів, що стосуються відповідальності РФ за порушення міжнародного права у зв’язку з агресією проти України. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомила міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде. 

Йдеться про справу, яку розглядає Міжнародний суд ООН у Гаазі - щодо звинувачень РФ на адресу Укрїани у "геноциді", які Кремль використав як виправдання вторгнення, а також міжурядовий позов проти РФ у Суді ЄС у Страсбурзі щодо грубих порушень Росією прав людини під час війни. 

"Вимога відповідальності за злочини у зв’язку з агресією РФ проти України є важливим пріоритетом для Швеції. Відтак Швеція вирішила брати участь у декількох позовах, які зараз розглядаються, щоб вимагати притягнення Росії до відповідальності", - зазначила Анн Лінде. 

Вона зазначає, що Швеція є країною-учасницею Конвенції щодо запобігання геноциду, тому вирішила взяти участь у позові України проти РФ та 9 вересня подала до суду позицію Швеції щодо питань, які підняті у позові. 

8 вересня уряд Швеції вирішив просити згоди Суду ЄС на долучення як третя сторона до справи щодо порушень прав людини під час війни в Україні, в якій центральним питанням є те, якою мірою Росія юридично може вважатися відповідальною за порушення, що сталися на території України.

"В обох випадках позиція Швеції співпадає з позицією України. Для Швеції принципово важливо, щоби міжнародне право поважали, щоб за акти агресії вимагали відповідальності і свідчення про воєнні злочини розслідувалися. Умисні атаки проти цивільного населення та об’єктів суперечать законам ведення війни. Права людини й фундаментальні свободи не перестають діяти і у воєнний час", - наголошують у комюніке.  

"Європейська правда" детально розповідала про позов України щодо "геноциду" до Міжнародному суді ООН статті - В Гаагу за геноцидом: що написала Україна у позові проти Росії до Суду ООН, а також у статті Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо "геноциду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.