Меркель: рішення отримувати газ із РФ було "дуже раціональним"

Четвер, 13 жовтня 2022, 21:33

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель у четвер заявила, що не вважає помилковим своє рішення збільшити закупівлю природного газу в Росії, стверджуючи, що тоді це було вигідніше за скраплений природний газ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Меркель про "Північний потік-2": у певному сенсі газ не був зброєю Росії

Під час свого виступу в Лісабоні Меркель сказала, що "ви завжди дієте в той час, в якому перебуваєте" і що вона не шкодує про свої рішення.

"Під кутом зору того часу було дуже раціонально і зрозуміло отримувати трубопровідний газ, зокрема й із Росії, який був дешевшим, ніж скраплений природний газ із інших частин світу", – додала колишня канцлерка Німеччини.

Вона додала, що "навіть за часів "холодної війни" Росія була надійним постачальником енергоносіїв". "Жорстокий напад з боку Росії (на Україну) призвів до змін, це поворотний момент, і новий уряд, звичайно, повинен мати справу з цим, і він це робить", – сказала Меркель.

Меркель заявила, що міцний мир у Європі можливий лише за участю Росії

Ангела Меркель очолювала уряд Німеччини з 2005 по 2021 рік. Під час її перебування при владі був введений в експлуатацію газопровід "Північний потік-1", а також завершене будівництво "Північного потоку-2".

Останній газогін так і не був введений в експлуатацію, оскільки нинішній канцлер Німеччини Олаф Шольц зупинив процес його сертифікації незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Як повідомлялося, уряд Німеччини у четвер розсекретив документ з оцінкою ризиків "Північного потоку-2", в якому стверджувалося, що все більша залежність від російського газу не загрожує постачанню енергоносіїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.