У НАТО розповіли подробиці прийдешніх навчань із ядерного стримування

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 16:19

Військові навчання Північноатлантичного альянсу з ядерного стримування Steadfast Noon, анонсовані раніше генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом, триватимуть із 17 по 30 жовтня.

Про це, як пише "Європейська правда", в п’ятницю оголосила пресслужба НАТО.

Польща візьме участь у навчаннях із ядерного стримування

У щорічних навчаннях братимуть участь 14 країн та до 60 літальних апаратів різних типів, серед яких – винищувачі четвертого та п'ятого поколінь, а також літаки-розвідники та літаки-заправники.

Як і в попередні роки, участь братимуть американські дальні бомбардувальники В-52, які цього року здійснюватимуть польоти з авіабази Мінот у Північній Дакоті. Тренувальні польоти відбуватимуться над Бельгією, яка приймає навчання, а також над Північним морем та Великою Британією. Бойова зброя застосовуватися не буде.

"Ці навчання допомагають гарантувати, що ядерні сили стримування Альянсу залишаються безпечними, надійними і ефективними", – сказала речниця НАТО Оана Лунгеску.

Навчання Альянсу з ядерного стримування, як підкреслюється, є "рутинним, повторюваним тренувальним заходом і не пов'язані з жодними поточними світовими подіями". Водночас вони збігаються з нещодавньою ескалацією погроз Путіна застосувати ядерну зброю.

Як відомо, президент РФ Владімір Путін 30 вересня під час виступу в Кремлі заявив, що США створили прецедент застосуванням ядерної зброї у 1945 році. Західні лідери засудили ядерну риторику Путіна, назвавши її небезпечною ескалацією та "брязканням зброєю".

Читайте більше тут: Якою буде відповідь Заходу на ядерний удар РФ по Україні. Аналіз варіантів та сценаріїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.