Ізраїль може допомогти Україні з попередженням про ракетні удари, та зброю не дасть - міністр

Середа, 19 жовтня 2022, 16:49

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що Ізраїль не постачатиме зброю Україні для протистояння російському вторгненню, але міг би надати систему раннього попередження про наближення ракетних ударів чи ударів дронів.

Про це Ганц сказав, виступаючи перед групою послів ЄС, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times of Israel.

"Ізраїль підтримує та стоїть поруч з Україною, НАТО та Заходом. Це те, що ми говорили у минулому та повторюємо сьогодні. Ізраїль проводить політику підтримки України за допомогою гуманітарної допомоги та рятувальних засобів захисту", - сказав Ганц.

"Враховуючи це, я хотів би наголосити, що Ізраїль не постачатиме Україні системи озброєння з низки оперативних міркувань. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну в рамках наших обмежень, як ми це робили в минулому", - сказав він.

"Ми направили українцям прохання поділитися інформацією про їхні потреби у засобах попередження ППО. Як тільки ми отримаємо цю інформацію, ми зможемо допомогти у розробці життєво важливої ​​цивільної системи раннього попередження", - додав Ганц.

Україна направить ноту Ізраїлю про невідкладне надання систем ППО

Ізраїльська система попередження використовує поєднання радарів та електрооптичних пристроїв для виявлення запусків ракет, снарядів та безпілотників, класифікації їх розмірів та загрози, яку вони становлять, та нанесення на карту районів, яким загрожує небезпека.

Громадяни отримують попередження через сирени, сповіщення на свої телефони та повідомлення по телебаченню та радіо.

Протягом багатьох років ця система рятувала сотні життів під час спалахів насильства з боку терористичних груп у секторі Газа та Лівані, які запускали тисячі снарядів по ізраїльських містах. В останні роки точність системи було підвищено.

Українські міста в останні тижні неодноразово зазнавали атак дронів іранського виробництва, також відомих як дрони-камікадзе, та інших ракет, запущених Росією.

"Ми стежимо за участю Ірану у війні в Україні. Ми бачимо, що Іран надає БПЛА, а найближчим часом може надати і додаткові вдосконалені системи", - сказав Ганц.

Напередодні Україна заявила, що направить ноту Ізраїлю про невідкладне надання систем ППО.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба вніс на розгляд президента пропозицію про розірвання дипвідносини з Іраном через використання Росією дронів проти цивільної інфраструктури України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.