Парламентські вибори в Латвії: коаліція втратила голоси, проросійські сили вперше не лідирують

Неділя, 2 жовтня 2022, 08:34

За результатами підрахунку понад 90% голосів на виборах до парламенту Латвії лідирує партія "Нова Єдність" чинного прем’єр-міністра Кріш’яніса Каріньша, але правляча коаліція, схоже, не отримає більшість мандатів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Так, із п’яти партій нинішньої коаліції в Латвії до Сейму однозначно проходять лише дві: "Нова Єдність" (18,62%) та "Національне об’єднання" (9,38%). Біля 5-відсоткового бар’єру коливається ліберальний блок "Розвиток/За!".

На другому місці з 13,16% лідирує Союз "зелених" і селян, який у Сеймі останнього скликання був п’ятим. "Нова Єдність" раніше відкидала можливість співпраці з цією партією в уряді. Далі розташувався "Об’єднаний список" (11,25%), який відколовся від Союзу за кілька місяців до виборів, але декларував готовність до роботи в уряді будь-якого складу.

Також до парламенту вперше проходять: проросійська та "антиваксерська" партія "За стабільність!" (6,68%); "Латвія понад усе" (6,04%), яка, окрім "антиваксерства", також проголошує підтримку "традиційних цінностей"; і ліберальні "Прогресивні" (5,95%), що стали відомі після проходження в муніципалітет Риги.

Переможець виборів 2018 року, проросійська партія "Злагода", наразі з результатом 4,67% перебуває за межами прохідного бар’єру в 5%.

Ймовірно, на Латвію чекатимуть тижні коаліційних перемовин, адже чіткої більшості немає в жодного блоку партій, а попередня коаліція не зберегла свою перевагу.

Усього у виборах до парламенту Латвії брали участь 19 партій.

Читайте у статті більше про те, які зміни можуть принести вибори у Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.