"Газпром" погрожує "в будь-який момент" припинити постачання газу Молдові

Неділя, 2 жовтня 2022, 10:18

Російська компанія "Газпром" у суботу заявила, що через відсутність угоди про погашення заборгованості з боку підприємства Moldovagaz вона має право в будь-який момент розірвати контракт про постачання газу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву "Газпрому".

Російська компанія підтвердила постачання Молдові газу в обсязі 5,7 мільйона кубометрів на добу замість 8,06 мільйона, як було раніше, пояснивши це "односторонньою відмовою української сторони приймати російський газ на ГВС "Сохрановка" (нагадаємо, українська сторона ще в травні припинила транзит газу через ГВС, бо вона опинилася на окупованій території).

"Газпром" на третину зменшить поставки газу "Молдові" у жовтні 

Також "Газпром" звинуватив Молдову в "регулярному порушенні положень контракту в частині термінів оплати за поставлений газ".

"Одночасно з вини молдавської сторони досі не укладено угоду про врегулювання історичної заборгованості за поставлений газ у попередні роки. З цієї причини "Газпром" має право в будь-який момент розірвати чинний контракт", – йдеться в заяві.

Молдова заявляла, що "Газпром" може припинити подачу газу з 1 жовтня, якщо не буде виконана одна з умов контракту - завершення аудиту накопиченої заборгованості за постачання, яка оцінюється в 709 мільйонів доларів. Молдовська влада заявила, що визнає борг, лише якщо його підтвердить незалежний аудит, що наразі не був проведений.

Кишинів та Москва домовились про аудит заборгованості у жовтні минулого року, коли у Молдові діяв режим надзвичайного стану через недостатні обсяги поставок газу від "Газпрому".

Раніше повідомлялося, що Молдова обрала сім компаній, які будуть забезпечувати її газом, якщо "Газпром" припинить постачання. Єврокомісар Йоганнес Ган зазначив, що ЄС у разі відключення газу Кремлем зробить усе можливе для підтримки Молдови і запропонує газ за адекватною ціною. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.