Ердоган погодився на зустріч з прем’єром Швеції щодо згоди на її вступ до НАТО

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 13:21

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що готовий на зустріч з новим прем’єром Швеції Ульфом Крістерссоном - після того, як він висловив готовність поїхати до Анкари для прискорення ратифікації вступу до НАТО.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Hurriyet Daily News.

"Новий прем’єр Швеції попросив про зустріч… Ми обговоримо з ним ці питання у нашій країні", - сказав Ердоган у спілкуванні зі ЗМІ, повертаючись з Азербайджану.

Нагадаємо, 20 жовтня Крістерссон розповів, що надіслав сигнали Туреччині про готовність негайно їхати в Анкару, щоб переконати Туреччину підтримати заявки Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО.

Як відомо, усі 30 країн-членів НАТО мають схвалити членство Фінляндії та Швеції в Альянсі. Туреччина та Угорщина наразі єдині країни, які ще не ратифікували їхнє членство.

Туреччина погрожує заблокувати членство Фінляндії та Швеції, наполягаючи, що обидві країни мають виконати її вимоги щодо "співпраці у протидії тероризму", зокрема екстрадиції осіб, яких Анкара вважає екстремістами. Ердоган вже дав зрозуміти, що висуває претензії в основному до Швеції, а не з Фінляндії. 

Прем'єрка Фінляндії Санна Марін днями сказала, що не очікує блокування заявки Угорщиною або Туреччиною, але вважає реальними ризики затримки цього процесу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.