У Білорусі заочно відкрили кримінальну справу проти Тихановської та інших лідерів опозиції

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 17:58

Слідчий комітет Білорусі в п’ятницю оголосив про відкриття спеціального (заочного) кримінального провадження проти лідерів білоруської опозиції, зокрема Світлани Тихановської та Павла Латушка.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Слідчий комітет Білорусі звинуватив Тихановську та інших опозиційних діячів, серед інших правопорушень, в участі у масових заворушеннях, розпалюванні соціальної ворожнечі, змові з метою захоплення влади та створенні екстремістських організацій.

Як зазначила сама політикиня, тепер проти неї в Білорусі відкрито вже десять кримінальних справ, а за Павлом Латушком – вісім.

Представник Тихановської в коментарі Politico назвав рішення білоруських силовиків "особистою помстою" лідерці опозиції. "Режим – і Лукашенко особисто - боїться, що ця жінка повернеться й надере їм дупу", – додав він.

Світлана Тихановська балотувалася на виборах президента Білорусі 2020 року замість чоловіка Сергія, якого було затримано під час передвиборчої кампанії та в грудні 2021-го засуджено до 18 років ув’язнення.

Вибори 2020 року були визнані сфальсифікованими на користь Лукашенка, який влаштував репресії проти незгодних протестувальників. Відтоді Тихановська перебуває за кордоном, де здійснює фактичну політичну діяльність як визнана низкою західних держав легітимна представниця Білорусі.

Нещодавно Тихановська оголосила про створення "колективного виконавчого органу" – Об'єднаного перехідного кабінету, а також запропонувала Зеленському встановити дипвідносини з ним.

"Європейська правда" детально пояснювала, коли та як Україні варто визнати уряд Тихановської, і навіщо це робити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.