Партія багаторічного лідера Чорногорії провалилася на місцевих виборах

виправлено
Понеділок, 24 жовтня 2022, 20:28

Демократична партія соціалістів Чорногорії (ДПС), яку очолює багаторічний президент країни Міло Джуканович, і її партнери втратили контроль у більшості міст, де в неділю відбулися місцеві вибори.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Vijesti.

За попередніми даними, ДПС втратила контроль в 11 із 14 міських органів влади, зокрема столиці Подгориці, де мешкає близько третини всього електорату Чорногорії. Там вона здобула лиш трох більше 38% голосів.

Найбільш імовірно, що коаліцію в чорногорській столиці утворять партії "Європа зараз!", "Демократичний фронт" та дрібніші партії, що на них орієнтуються – вони мають більшість у 30 мандатів у 58-місній асамблеї Подгориці. Саме ці партії й усунули ДПС і Джукановича від влади після виборів серпня 2020 року.

Місцеві вибори були свого роду тестом на те, чи зможе Демократична партія соціалістів претендувати на повернення до влади в разі дострокових виборів, імовірність яких усе зростає через політичну кризу в Чорногорії.

Нагадаємо, в Чорногорії в останні тижні триває політична криза, викликана рішенням уряду Дрітана Абазовича підписати угоду з Сербською православною церквою, де гарантував їй право власності на церковні споруди та де-факто давав право екстериторіальності.

У результаті опозиція, зокрема і ДПС, проголосувала за відставку уряду, але Абазович домовився із просербськими партіями про формування нової коаліції. Це, на думку оглядачів, загрожує руху Чорногорії до членства в ЄС, а також її членству в НАТО.

Читайте також: Криза довела до імпічменту: як Чорногорія обирає між шляхом на Захід та "русскім міром".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.