Чого очікувати Україні від нової влади Італії

Аналітика коротко
Середа, 26 жовтня 2022, 09:00

Італія сформувала новий уряд. З прем’єром жодної інтриги не було – цю посаду обійняла Джорджія Мелоні, лідерка партії "Брати Італії", а от з іншими урядовими посадами ясності було значно менше.

І треба визнати, що кінцевий результат для України є точно не найгіршим.

Та чому нову владу Італії не можна називати "друзями України", ви дізнаєтеся з відеорозмови Сергія Сидоренка та експертки з питань Італії Вікторії Вдовиченко.

А для тих, хто віддає перевагу читанню, – матеріал з головними тезами цього спілкування Зброя для України, друзі Путіна та неофашисти: як планує працювати новий уряд Італії.

Вже за першими заявами нового керівництва Італії можна говорити, що "зрада скасована". Принаймні, поки що її немає.

Зради наразі немає в першу чергу через те, що Мелоні пообіцяла зберегти курс, взятий попереднім прем’єром Маріо Драгі – тобто орієнтуватися на вісь "Рим – Вашингтон", на НАТО та ЄС.

Зміни, звісно, будуть.

В Італії вперше до влади прийшла ультраправа партія (нехай навіть вона провела ребрендинг та оголосила себе правоцентристською, як це зробили "Брати Італії").

Вперше Італія отримала жінку на посаді прем’єра. І тут треба підкреслити цікаву деталь: Джорджія Мелоні наполягає, щоб її посаду не вживали у фемінітиві: тобто щоб її називали не прем’єркою, а саме прем’єром (і так само вона називала себе "президентом", а не "президенткою", коли очолювала партію "Брати Італії").

Пріоритетом будуть внутрішньополітичні зміни.

У фокусі уваги – податкова реформа, пенсійна реформа та дії новопризначеного міністра економіки і фінансів, який, по суті, є правою рукою прем’єра Мелоні. Цю посаду посів Джанкарло Джорджетті з "Ліги".

Партнери у Мелоні справді непрості.

Так, партнери по коаліції можуть наполягати – наприклад, на скасуванні санкцій.

І тут питанням буде, наскільки сильним політиком виявиться Мелоні.

На посаді лідера політичної партії вона була сильною – достатньо згадати, що за 10 років вона підняла популярність "Братів Італії" з 2% до 26%. І немає підстав вважати, що Мелоні відмовиться від поставленої мети.

Звісно, гарантії збереження її курсу немає, бо їй доведеться вислуховувати і партнерів (партії "Ліга" та "Вперед, Італіє!"), і окремих однопартійців. Нещодавно віцеспікер палати депутатів від "Братів Італії" виступав проти санкцій, які, мовляв, шкодять більше Італії, ніж РФ. Тому розвиток подій можливий – але він не відбудеться скоро.

Під час осінньо-зимового сезону та навесні пріоритети будуть іншими.

Тому небезпека, може, й не знята, але точно відкладена.

Зараз для Мелоні ключове завдання – отримати фінансові дотації від ЄС. Економічні, прагматичні інтереси уряду матимуть пріоритет і дозволять вгамувати певні настрої її ж соратників та партнерів.

Відповідь на їхні можливі закиди буде простою: ми отримаємо від Євросоюзу гроші у тому числі за те, що зберігаємо єдність ЄС щодо санкцій.

Постачання летальної зброї за нового уряду однозначно продовжаться. Про це згадувала і сама Мелоні у відповіді на твіт Зеленського позавчора, яким той привітав її з приходом до прем’єрства.

Ще один доказ цього – те, кого призначили на посаду міністра оборони.

Це – однопартієць та близький соратник Мелоні Гвідо Крозетто, один зі співзасновників "Братів Італії". Його сприймають як представника, лобіста італійського оборонно-промислового комплексу.

І саме він вестиме переговори з Україною про постачання зброї!

Тому можна очікувати, що і з українського, і з італійського боку принаймні найближчим часом постачання зброї буде пріоритетом.

Поза тим, зачаровуватися новим урядом Італії також не треба. Називати чинну владу "друзями" було би поспішно та спірно, беручи до уваги історію дружби партій-учасниць коаліції з Росією та особисто з Путіним.

Докладніше – у матеріалі Вікторії Вдовиченко та Сергія Сидоренка Зброя для України, друзі Путіна та неофашисти: як планує працювати новий уряд Італії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.