Мін'юст Молдови розгляне можливість ліквідації проросійської партії "Шор" після санкцій США

Середа, 26 жовтня 2022, 19:17

Міністр юстиції Молдови Сергій Литвиненко у середу оголосив, що його відомство повторно розгляне питання про ліквідацію проросійської партії "Шор", яка стоїть за останніми антиурядовими протестами і проти якої США запровадили санкції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

"Я раніше говорив, що політичну партію можна ліквідувати, коли є рішення суду, яке підтверджує, що її незаконно фінансували. Ось після сьогоднішнього рішення, можемо додатково обговорити цю ідею", – сказав Литвиненко на брифінгу.

Він мав на увазі рішення міністерства фінансів США запровадити санкції проти партії "Шор", а також її лідера Ілана Шора, який наразі перебуває за кордоном, переховуючись від слідства у так званій справі мільярда. Також у санкційному списку опинився колишній очільник Демократичної партії Молдови, олігарх Влад Платотнюк, який також утік від молдовського правосуддя за кордон.

Своєю чергою прем'єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця зазначила, що рішення про ліквідацію "Шор" має ухвалити парламент, беручи до уваги конституцію країни.

За її словами, введення санкцій проти Плахотнюка і Шора "відкриває шлях, яким корумповані олігархи потраплять до суду, а їхнє майно конфіскують".

"У злодіїв, які крали з кишень громадян, немає шансів уникнути (правосуддя), навіть якщо це триватиме. У них немає шансів дистабілізувати ситуацію в країні", – додала глава молдовського уряду.

Протягом останнього місяця проросійська молдовська партія "Шор" регулярно влаштовує протести в Кишиневі, вимагаючи відставки чинного керівництва країни, дострокових виборів та угоди з РФ про зниження ціни на газ.

На останній акції в неділю протестувальники навіть ухвалили "декларацію" про створення в Молдові "народного уряду, народного трибуналу і народного щита". 

Раніше антикорупційна прокуратура Молдови опублікувала докази того, що в протестах проти влади беруть участь за гроші.

Зазначимо, що лідер партії-організатора антивладних протестів у Молдові Ілан Шор наразі фігурує у кримінальних провадженнях, зокрема щодо так званої "крадіжки мільярда", і перебуває за кордоном.

Більше читайте тут: "Санду геть!": як Росія та її агенти впливу намагаються скинути прозахідну владу в Молдові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.