Як на Заході готуються конфісковувати російські активи на користь України

Аналітика коротко
Четвер, 27 жовтня 2022, 15:52

Зараз у різних країнах світу заморожено російських активів на суму близько 500 мільярдів доларів США: це кошти, нерухомість та інше майно приватних осіб, здебільшого російських олігархів, а також золотовалютні резерви Центробанку РФ за кордоном.

Замороження активів не дорівнює конфіскації. Ба більше, конфіскувати активи набагато складніше в юридичному плані.

Інститут та інструменти конфіскації та повернення активів – доволі нові, вони почали з’являтися у сучасному праві всього 20-30 років тому. Міжнародні партнери України вже мають напрацювання ефективних рішень. 

Юридична радниця Transparency International Ukraine Наталя Січевлюк розповідає про деякі з них у статті Конфіскація активів РФ та олігархів: як планують діяти партнери України.

У Європейському Союзі зараз удосконалюють законодавство про повернення та конфіскацію активів, щоб зробити однаковими підходи до цих процесів для всіх держав-членів.

Так, 25 травня Єврокомісія запропонувала посилити Директиву про повернення та конфіскацію активів, зокрема, через:

  • розширення повноважень офісів з повернення активів для їхнього швидкого відстеження та ідентифікації,
  • розширення можливостей конфіскації активів від ширшого кола злочинів, включно з порушенням санкцій,
  • створення офісів з управління активами у тих державах-членах ЄС, де таких інституцій немає.

До того ж, якщо лише застосування санкцій не є механізмом для конфіскації активів, то обхід санкцій є порушенням, яке слід кваліфікувати як злочин, а активи підсанкційної особи, що вчинила цей злочин, можуть бути конфісковані в межах кримінального провадження.

Ще одним потенційним шляхом для швидкого відчуження активів у ЄС є конфіскація без судового вироку (non-conviction based confiscation), яка застосовується у виняткових випадках (як-от смерть, тяжка хвороба або втеча правопорушника). Розширення підстав для такої конфіскації може відкрити швидкий шлях до конфіскації активів частини підсанкційних російських олігархів.

Сенат Канади у червні прийняв поправки до Закону "Про спеціальні економічні заходи", які дозволяють конфісковувати російські активи та використовувати їх на користь України.

Такі зміни спрямовані як на державні активи, так і на активи, що належать фізичній або юридичній особі, що перебуває у санкційному списку федерального уряду Канади.

Канада першою закріпила на законодавчому рівні можливість конфісковувати активи через порушення міжнародного миру та безпеки, грубі та систематичні порушення прав людини в іноземній державі тощо.

У квітні цього року Палата представників Конгресу США розглядала схожий до канадського законопроєкт H.R.6930 (Малиновського-Вілсона). 

Відповідно до законопроєкту, певні активи росіян могли б продати, а вилучені кошти дозволялося передати Україні для військової та гуманітарної допомоги, а також післявоєнної відбудови.

Проте через застереження щодо неконституційності такого механізму конфіскації, що мало б наслідком його успішне оскарження до суду, законодавці вирішили значно пом’якшити законопроєкт.

Для цього створили робочу групу, яка визначатиме конституційні механізми, за допомогою яких президент США зможе арештувати та конфіскувати активи соратників Путіна.

Між тим у жовтні з’явилася нова ініціатива у верхній палаті Конгресу – Сенаті. Там запропонували новий підхід для конфіскації активів російських олігархів, який враховує вимоги Конституції США.

Та наразі з правової точки зору найбільш перспективним шляхом для конфіскації російських активів на користь нашої держави видається конфіскація золотовалютного резерву Росії, тобто рахунків Центробанку, оскільки за такої конфіскації не постане питання дотримання прав людини та принципу пропорційності.

Але США забороняють відчуження таких активів іншими країнами, але були й винятки з цього обмеження. Наприклад, щодо активів Афганістану. 

Міжнародні партнери остерігаються також економічних ризиків. Зокрема, того, що в майбутньому це змусить країни відмовитися від зберігання своїх резервів у іноземних валютах через побоювання, що в потенційних конфліктах ці резерви також конфіскують.

Так чи інакше, очевидним є те, що міжнародні партнери України, попри ризики, докладають зусиль для того, щоб відновити справедливість для України після жахливих збитків, яких завдала російська агресія.

А це означає, що рано чи пізно оптимальні рішення будуть знайдені.

Більше деталей – у матеріалі Наталі Січевлюк Конфіскація активів РФ та олігархів: як планують діяти партнери України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.