Орбан заявив Грузії, що ЄС дискримінував її відмовою надати статус кандидата

Четвер, 27 жовтня 2022, 16:20

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав дискримінаційним рішення Брюсселя, згідно з яким Україна та Молдова стали кандидатами на вступ до ЄС, а Грузія – ні. 

Про це він сказав на спільній пресконференції з главою уряду Грузії Іраклієм Гарібашвілі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Ехо Кавказу".

"Усі ми знаємо, що в Брюсселі було озвучено дуже погане рішення, я сказав би, дискримінаційне, коли статус кандидата надали Молдові та Україні, а Грузії – ні. Це не може бути виправдано навіть морально, рішення є шкідливим. Наш гість та його країна заслужили статус кандидата, бо дуже багато працювали останніми роками. Це рішення було зневажливим щодо грузинського народу, грузинської держави", – сказав він.

За словами Орбана, Угорщина продовжить надавати Грузії підтримку, щоб країна набула статусу кандидата і вступила до ЄС.

"Ми зможемо зробити це з експертною допомогою, 16 угорців працюють над питаннями Грузії в Євросоюзі, і ми робимо все можливе, щоб найближчим часом розпочати переговори в цьому напрямі", - сказав Орбан.

Лідери країн ЄС наприкінці червня ухвалили рішення визнати європейську перспективу Грузії, однак, на відміну від України та Молдови, статус кандидата буде надано країні лише після проведення комплексу реформ. 

Вони сформульовані у рекомендаціях Єврокомісії, що складаються із 12 пунктів. Серед них – подолання поляризації, деолігархізація, реформи судів та виборчої системи.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявляв, що Євросоюз робить помилку та грає на руку Росії, не даючи Грузії статус кандидата на вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.