Єврокомісія пропонує посилити контроль над обігом зброї на тлі війни в Україні

Четвер, 27 жовтня 2022, 17:15

Європейська комісія в четвер запропонувала оновити правила ЄС щодо імпорту, експорту та транзиту вогнепальної зброї для цивільного використання на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За оцінками Єврокомісії, цивільне населення в країнах ЄС володіє до 35 мільйонами одиниць нелегальної вогнепальної зброї, з них близько 630 тисяч зареєстровані в Шенгенській інформаційній системі як викрадені або загублені.

"Російська військова агресія в Україні збільшує потенціал розповсюдження вогнепальної зброї. У середньостроковій перспективі нові правила сприятимуть зменшенню ризиків обходу ембарго у випадку експорту вогнепальної зброї цивільного призначення та посиленню контролю за імпортом цього виду зброї з країн, що не є членами ЄС", – йдеться в повідомленні відомства.

У Єврокомісії очікують, що нові правила "посилять безпеку та боротьбу з незаконним обігом вогнепальної зброї, а також дозволять здійснювати скоординований контроль та оцінку ризиків з метою покращення відстеження вогнепальної зброї".

Серед пропозицій – уточнення процедур імпорту, експорту та транзиту вогнепальної зброї для цивільного використання, спрощення імпорту для мисливської та спортивної зброї, створення нової електронної системи ліцензування для виробників та дилерів, посилення перевірок і умов ліцензування тощо.

Пропозицію Єврокомісії, за процедурою, мають розглянути Європейський парламент та Рада ЄС.

Зазначимо, що раніше російські ЗМІ активно поширювали тезу про те, що західна зброя, яка постачається в Україну, стає об’єктом контрабанди й потрапляє на чорний ринок. Подібні твердження висловлювали й у поліцейському відомстві ЄС – Європолі.

А проте, в ЄС наголошували, що саме Росія започаткувала інтенсивну кампанію дезінформації проти України, ЄС і НАТО, заявляючи про "контрабанду зброї", яка поставляється союзниками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.