У Нідерландах екоактивіст приклеїв голову до музейної картини

відео
Четвер, 27 жовтня 2022, 17:33

У художній галереї "Мауріцхьойс" у Гаазі кліматичний активіст спробував приклеїтися головою до картини "Дівчина з перловою сережкою" – одного з найвідоміших полотен нідерландського художника Яна Вермера.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NOS.

Один із чоловіків приклеїв свою голову до скляної пластини, за якою зберігається картина, інший кинув червону рідину, а третій – приклеїв руку до стіни поруч. Усі вони були вдягнені у футболки з написом Just Stop Oil ("Просто зупиніть нафту").

Чоловіків затримала поліція, вони є громадянами Бельгії, зазначили правоохоронці.

За словами представників "Мауріцхьойса", картина Вермера не постраждала. Приміщення, де експонується полотно, зачинили, поліція проводить там розслідування.

Картина "Дівчина з перловою сережкою", написана близько 1665 року, є одним з шедеврів нідерландського та світового живопису. У 1999 році письменниця Трейсі Шевальє написала про нього роман, який був екранізований у 2003-му.

Екоактивісти кинули торт в обличчя восковій статуї Чарльза ІІІ у музеї мадам Тюссо

В останні місяці картини все частіше стають об'єктами кліматичних акцій. Раніше активісти руху Just Stop Oil забруднювали їжею або приклеювалися до полотен Моне (у Німеччині), Ван Гога (у Лондоні), Да Вінчі (у Парижі) тощо.

Just Stop Oil таким чином має на меті привернути увагу до кліматичної кризи та закликає уряди припинити інвестиції в нафтову галузь, яку вони називають важливим джерелом забруднення довкілля.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.