Ірландія наказала Китаю закрити неофіційний поліцейський відділок в Дубліні

Четвер, 27 жовтня 2022, 18:18

Ірландія наказала Китаю закрити неофіційний поліцейський відділок в Дубліні після того, як опублікована у вересні доповідь про права людини пролила світло на екстериторіальну тактику тиску Пекіна.

Про це пише видання Politico, пише "Європейська правда".

Китайська влада стверджувала, що закордонний поліцейський відділок поліційної служби Фучжоу, що відкрився на початку цього року в центрі Дубліна, надавав дипломатичні послуги китайським громадянам в Ірландії, наприклад, продовження посвідки водія.

Нідерланди розслідують повідомлення про неофіційні "поліцейські відділки" Китаю в країні

Однак доповідь правозахисної групи Safeguard Defenders показала, що китайська влада створює такі відділення по всьому світу, в основному в Європі, щоб чинити тиск на дисидентів з метою змусити їх повернутися до Китаю.

Міністерство закордонних справ Ірландії заявило, що Китай не просив дозволу на створення відділка, і останніми тижнями воно просило китайське посольство "закрити і припинити діяльність" цього відділка.

"Департамент зазначив, що дії всіх іноземних держав на території Ірландії мають відповідати міжнародному праву та вимогам внутрішнього законодавства", - сказав представник ірландського уряду. "Виходячи з цього, департамент проінформував посольство про те, що офіс на Кейпл-стріт має бути закритим і припинити свою діяльність".

Китай уже закрив відділення, додав речник.

У середу голландські ЗМІ розкрили подробиці про два нелегальних китайських поліцейських відділки в Нідерландах, які, за повідомленнями, використовуються для тиску на китайських дисидентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.