Україна просить США надати ATACMS з умовою узгоджувати цілі – ЗМІ

Понеділок, 3 жовтня 2022, 17:16

Україна звернулася до США з проханням передати далекобійні ракетні системи ATACMS з умовою узгоджувати цілі, що будуть ними уражені – таким чином у Києві хочуть подолати опір Вашингтона, який побоюється можливої ескалації.

Як передає "Європейська правда", про це CNN розповіли численні поінформовані співрозмовники.

За даними телеканалу, український уряд пропонує США "повну й постійну видимість" переліків російських цілей, які планується уражати ATACMS. Це фактично дає Штатам можливість забороняти удари по території РФ, які у Вашингтоні можуть розцінити як ознаку ескалації та навіть втягування в російсько-українську війну.

"Ми, по суті, точно описали, які конкретно цілі нам потрібно уразити на нашій території, які ми не можемо досягти тим, що ми маємо зараз. Категорії цілей зрозумілі та не змінюються", – каже співрозмовник з українського боку на умовах анонімності.

Йдеться зокрема про логістичні шляхи, аеродроми, авіабази та склади зброї на півдні й сході України, включно з окупованим Кримом. Очікується, що ATACMS також дозволять Україні уражати місця запусків іранських дронів, чого українські сили наразі зробити не можуть.

Україна вже публічно не вимагає від США F-16 і ЗРК Patriot, але веде тихі переговори – ЗМІ

Водночас у Білому домі вважають, що Україні достатньо систем залпового вогню HIMARS, і варто зосередитися саме для них. Деякі співрозмовники CNN вважають, що сам факт погодження ATACMS може вважатися у Москві перетином "червоної лінії" та приводом називати США стороною конфлікту.

Один зі співрозмовників CNN з американського боку так пояснює відмову надавати ATACMS: "небагато користі, багато ризиків". Водночас у Києві вважають, що причина передусім у небажання Вашингтона подолати "психологічний поріг".

Армійські тактичні ракетні системи ATACMS – це ракети класу "земля-земля", які можуть літати на відстань близько 300 кілометрів, що приблизно в чотири рази більше, ніж ракети, які використовуються мобільними системами HIMARS, які США почали надсилати в Україну чотири місяці тому.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, Україна у вересні просила у США тактичні ракетні системи ATACMS дальністю 300 кілометрів, аргументуючи, що це необхідно для продовження звільнення окупованих територій.

Раніше речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Росія вважатиме постачання Україні далекобійних ракет вступом США у війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.