У Британії попередили про значний ризик дефіциту газу взимку

Понеділок, 3 жовтня 2022, 17:19

У Великій Британії існує значний ризик нестачі газу, що може вплинути на постачання електроенергії.

Про це йдеться в заяві галузевого регулятора Ofgem, пише "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Ofgem написав листа у відповідь на запит компанії SSE, яка управляє чотирма газовими електростанціями у Британії, що виробляють електроенергію.

Регулятор заявив, що через війну Росії з Україною існує ймовірність того, що у Британії може виникнути "надзвичайна ситуація з постачанням газу".

Це призведе до припинення поставок на електростанції, що використовують газ для вироблення електроенергії в країні.

У цьому разі компанії ризикують залишитися без грошей через величезні збори, які вони платять, якщо не можуть постачати електроенергію.

SSE занепокоєна тим, що операторам газових електростанцій загрожують штрафи в мільйони фунтів стерлінгів, якщо вони не зможуть виконати обіцянки з постачання електроенергії, "викликані подіями, що не залежать від них".

У разі припинення постачання електроенергії оператори повинні будуть сплатити так звану "плату за дисбаланс".

Ofgem заявила, що це "може призвести до потенційної неплатоспроможності газових операторів у разі виникнення аварійної ситуації з постачанням газу".

Газета The Times, яка першою повідомила про лист, пише, що середня за розміром електростанція може зіткнутися з витратами в розмірі 276 млн фунтів стерлінгів на день, якщо вона не зможе виробляти електроенергію. Ця сума може зрости до 475 млн фунтів для більших електростанцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.