Європа стикається з безпрецедентним ризиком дефіциту газу - Міжнародне енергетичне агентство

Понеділок, 3 жовтня 2022, 18:21

Європа стикається з безпрецедентними ризиками для поставок природного газу цієї зими після того, як Росія перекрила більшість трубопровідних поставок і може опинитися в конкуренції з Азією за і без того дефіцитний і дорогий зріджений газ, який поставляється кораблями.

Про це заявило Міжнародне енергетичне агентство (IEA) у своєму щоквартальному газовому звіті, пише "Європейська правда" із посиланням на Associated Press.

Агентство, що базується в Парижі, заявило, що країнам Європейського Союзу доведеться скоротити використання газу на 13% протягом зими в разі повного відключення Росією на тлі війни в Україні.

Значна частина цього скорочення буде забезпечена за рахунок поведінки споживачів і таких заходів як зниження температури на термостатах на 1 градус і регулювання температури в котлах, а також за рахунок енергозбереження в промисловості та комунальному господарстві.

У п'ятницю ЄС погодився санкціонувати скорочення споживання електроенергії щонайменше на 5% в години пікових цін.

Лише невелика кількість російського газу все ще надходить по трубопроводах через Україну до Словаччини і через Чорне море через Туреччину до Болгарії. Два інших маршрути, по дну Балтійського моря до Німеччини та через Білорусь і Польщу, були закриті.

Ще однією небезпекою в дослідженні було названо пізнє зимове похолодання, яке буде особливо складним, оскільки наприкінці сезону підземні запаси газу рухаються повільніше через меншу кількість газу та нижчий тиск у сховищах.

ЄС вже заповнив сховища на 88%, випередивши свою мету - 80% до початку зими. МЕА припускало, що за його сценарієм відключення Росії буде потрібно 90%.

Нагадаємо, Греція підписала угоду про постачання скрапленого газу, яка дозволить позбутися російської залежності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.