США запровадили санкції проти наближеного до Додіка бізнесмена та його компанії

Понеділок, 3 жовтня 2022, 19:30

Сполучені Штати в понеділок оголосили про внесення до санкційного списку прем'єр-міністра Федерації Боснії і Герцеговини Фаділя Новалича, (ФБіГ), бізнесмена Слободана Станковича, тісно пов'язаного з Мілорадом Додіком, та його компанію Integral Inzenjering A.D. Laktasi.

Як передає "Європейська правда", про це повідомило міністерство фінансів США.

Новаліча у США вважають причетним до підриву демократичних процесів та інститутів у БіГ. Зокрема він маніпулював даними про пенсіонерів всупереч законодавству БіГ на користь власної політичної партії.

Станковича було включено до санкційного списку за те, що він допомагав Додіку – президенту Республіки Сербської, а його компанія отримувала великі будівельні підряди в країні "без чесної та відкритої конкуренції через тісні зв'язки з керівництвом РС".

США наклали санкції на прокурорку з Боснії та Герцеговини, яка покривала криміналітет

Крім того, бізнесмену закидають підтримку Додіка через підконтрольне ЗМІ Alternativna Televizija, проти якого США наклало санкції ще в січні 2022 року. Сам Мілорад Додік, як відомо, також перебуває під американськими санкціями через "дестабілізуючу корупційну діяльність" та підрив мирного процесу.

Санкції США накладаються в межах спеціальної програми на Західних Балканах, спрямованої проти фізичних та юридичних осіб, які, серед іншого, підривають або загрожують післявоєнним угодам та інституціям, створеним в рамках важко здобутого миру та Дейтонської мирної угоди.

Нагадаємо, за останніми даними, проросійський політик Мілорад Додік, який підтримав війну Путіна в Україні, лідирує на виборах президента Республіки Сербської, державного утворення у складі Боснії та Герцеговини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: