Естонка привітала чоловіка з днем десантника – тепер їй загрожують 1200 євро штрафу

Понеділок, 3 жовтня 2022, 20:06

Проти жительки естонського міста Іда-Вірумаа Ґаліни Кісєльовой порушили провадження за статтею про "виправдання міжнародних злочинів" після того, як вона у Facebook привітала чоловіків із російським днем десантника.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

2 серпня Кісєльова опублікувала у Facebook картинку-привітання з "днем ВДВ" (яку, стверджує, побачила у знайомої на сторінці), приписавши привітання: " Зі святом усіх, хто служив. Тільки не купайтеся у фонтанах!"

"Попередньо я побіжно оглянула картинку і не побачила нічого підозріло-забороненого: там були намальовані чоловіки у військовій формі захисного кольору і в синіх беретах. Привітання призначалося тим жителям Естонії, які служили. У мене чоловік теж служив, і я знаю, як часом чоловікам буває приємно згадати ті часи", – пояснює вона.

Незабаром Кісєльовій зателефонували з поліції і сказали прийти у відділення. Там жінці розповіли, що її дії підпадають під статтю про "підтримку та виправдання міжнародних злочинів", оскільки на картинці є заборонена символіка російських військ.

Жінка видалила пост із картинкою при слідчих, але пізніше її знову викликали. Вона стверджує, що символіка насправді належить не лише військовим РФ, і в поліції з цим начебто погодилися, але порадили йти до суду.

У поліції повідомили Delfi, що порушене провадження стосується того, "чи підтримує людина, яка зробила публікацію, агресію РФ". Рішення в ньому досі не ухвалене. "Кожен випадок розглядається індивідуально – виходячи з того, що своїм вчинком хотіла сказати людина", – сказав поліцейський Ідаської префектури Олег Корнилєв.

Іда-Вірумаа – один із найбільших, переважно російськомовний повіт на північному сході Естонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.