Президент Естонії закликав громадян готуватись до можливих перебоїв з електропостачанням

Понеділок, 3 жовтня 2022, 20:23

В Естонії на запрошення президента Алара Каріса відбулося засідання Ради з державної оборони, на якому обговорювалась енергетична безпека та співпраця із союзниками в Північноатлантичному Альянсі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

На пресконференції за підсумками засідання президент Естонії закликав готуватися до несприятливих сценаріїв розвитку подій у зв’язку з агресивними діями Росії.

"Рада з держоборони отримала вичерпну картину сценаріїв ризику і заходів щодо забезпечення цієї зими світла і тепла в усіх будинках Естонії. Сьогодні йдеться не тільки про ціни, які доводиться платити за опалення приміщень та електроенергію взимку, а й про інші ризики. Я думаю про можливі тимчасові відключення електроенергії. Також газопостачання в опалювальний сезон", – сказав Каріс.

Він звернувся до естонців з проханням економити енергоспоживання там, де це можливо й доцільно, а також підготувати "альтернативні рішення" в разі, якщо електрика зникне.

Рада з державної оборони Естонії також обговорила, які дії необхідно вжити у співпраці із союзниками по НАТО, щоб виконати рішення Мадридського саміту – зокрема збільшити постійну присутність сил Альянсу в країні.

Раніше прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас попередила про можливі відключення електроенергії, які можуть бути спричинені від’єднанням Росії від системи електропостачання країн Балтії.

На тлі енергетичного шантажу Росії в ЄС уже почали готувати плани на випадок екстреного відключення Литви, Латвії та Естонії від російської мережі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.