Суд наказав Нідерландам привести центри прийому шукачів притулку до стандартів ЄС

Четвер, 6 жовтня 2022, 15:53

Cуд Нідерландів у четвер зобов'язав уряд привести умови в центрах екстреного надання притулку у відповідність до стандартів ЄС і заявив, що вразливі біженці більше не повинні там розміщуватися.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Судді ухвалили, що кожен шукач притулку, який звернувся до державного центру в Нідерландах, має негайно отримати спальне місце у приміщенні, їжу, воду та доступ до гігієнічних санітарних споруд.

Нідерландська рада у справах біженців подала до суду на державу Нідерланди у серпні, коли сотні біженців були змушені спати на вулиці, практично не маючи доступу до питної води, санітарних зручностей та медичного обслуговування, оскільки в державних центрах з надання притулку не було місць.

Щодня кілька сотень прохачів притулку прибувають до головного центру прийому у північному місті Тер-Апель. За останні кілька днів там вдалося знайти місця у приміщеннях для всіх бажаючих.

Наприкінці серпня у переповненому центрі для прохачів притулку в Тер-Апелі померла тримісячна дитина, що викликало обурення в Нідерландах. Влада все ще розслідувала цей випадок, але вже заявила, що, за попередніми даними, жодних злочинних дій скоєно не було.

Наразі в Нідерландах близько 30 тисяч прохачів притулку перебувають у екстрених та кризових центрах, повідомив агентству представник міністерства юстиції Етьєн Буйс. Він сказав, що уряд вивчає рішення суду.

Крім покращення умов в екстрених та кризових центрах для прохачів притулку, судді ухвалили, що уряд більше не може розміщувати там вразливі групи біженців.

Вразливі групи, до яких належать сім'ї з маленькими дітьми, неповнолітні мігранти, що подорожують наодинці, і прохачі притулку, які потребують медичної чи психіатричної допомоги, повинні розміщуватись у спеціальних установах, які можуть надати їм необхідну допомогу, заявили судді.

Як повідомлялося, уряд Нідерландів виступає проти плану Європейської комісії із залучення більшої кількості робітників-мігрантів з Північної Африки, щоб допомогти з нестачею персоналу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.