У Данії обирають парламент

Вівторок, 1 листопада 2022, 08:34

1 листопада у Данії проходять парламентські вибори.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє телеканал TV2.

Голосування розпочнеться о 8 ранку за місцевим часом і триватиме до 20.00. Оскільки 1 листопада на Фарерських островах – день жалоби за загиблими у морі, вибори там відбулися 31 жовтня і два мандати від островів отримали представники конкуруючих соціал-демократів і консерваторів.

Основна ж інтрига виборів полягає у тому, чи вдасться лідерці соціал-демократів і чинній прем’єрці Метте Фредеріксен утримати владу.

Фредеріксен була змушена призначити вибори, коли ліва партія, яка підтримувала її уряд меншості, відкликала підтримку її уряду і заявила, що хоче "широкої коаліції з партіями по обидва боки політичного центру", щоб провести країну через важкі часи.

Але в політичному ландшафті Данії, розділеному між 14 партіями, як лівий "Червоний блок" Фредеріксен, що має близько 49%, так і конкуруючий з ним правий "Синій блок", що має 41%, схоже, не наберуть 90 місць, необхідних для більшості в 179-місцевому парламенті.

Посередині партійного спектра перебуває Ларс Льокке Расмуссен, колишній прем'єр-міністр, який цього року пішов від правоцентристських лібералів, щоб сформувати Помірковану партію, яка з моменту свого створення в червні різко зросла в опитуваннях і стала третьою за величиною партією в країні.

Расмуссен не заявляв, що підтримає якийсь з основних блоків, але якщо, як прогнозується, Поміркована партія отримає близько 10% голосів, її 20 з гаком депутатів утримуватимуть баланс сил у парламенті.

Аналітики кажуть, що він може використати свій вплив після виборів для створення широкої коаліції більш поміркованих партій з червоного і синього блоків, чого Данія не знала з 1978 року.

Помірковані "готові працювати з кандидатом, який сприятиме найширшій співпраці навколо центру для здійснення необхідних реформ", головним чином у таких сферах, як охорона здоров'я та пенсійне забезпечення, заявив член партії Якоб Енгель-Шмідт.

Але багато спостерігачів підозрюють, що Расмуссен, який був прем'єр-міністром з 2009 по 2011 рік, а також з 2015 по 2019 рік, і відомий як особливо жорсткий переговірник, може претендувати на дуже високу посаду або, можливо, навіть на найвищу посаду.

І Расмуссен, і Фредеріксен заявили, що вважають, що дефіцит енергії, нестримна інфляція і проблеми безпеки, викликані війною Росії проти України, означають, що країні найкраще послужить широка коаліція.

З огляду на опитування, які показують, що данці ставлять питання безпеки і оборони вище, ніж будь-коли за останні три десятиліття, партія Фредеріксен розпочала загальнонаціональну рекламну кампанію під гаслом "У безпеці в непевні часи".

Прем'єр-міністр отримала похвалу за те, що провела Данію через пандемію, але її популярність знизилась, частково через рішення вибракувати все 15-мільйонне поголів'я норок через побоювання, що варіант Covid-19, виявлений у них, може перейти на людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.