Найхолодніше село Франції вперше за 140 років повідомило про жовтень без морозу

Вівторок, 1 листопада 2022, 18:11

Вперше за 140 років у селі Муте, яке офіційно визнане найхолоднішим у Франції, зафіксовано безморозний жовтень.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Розташоване на висоті від 930 м до 1450 м в горах Юра, Муте отримало звання найхолоднішого села Франції після того, як 13 січня 1968 року тут було зафіксовано найнижчу температуру в країні, коли стовпчик термометра опустився до -36,7 градусів за Цельсієм.

За місцевими даними, не підтвердженими метеорологічною службою Франції, у січні 1985 року температура впала ще нижче до -41 градуса.

У минулому в селищі фіксували до 28 днів морозів у жовтні.

Франсуа Жобар, представник французького метеорологічного бюро, сказав, що безморозний жовтень у селищі і надзвичайно теплі температури, зафіксовані у місті Безансон, що за 60 км на північ, є додатковим доказом зміни клімату.

Він додав, що погода в регіоні у другій половині жовтня була теплішою, ніж у середньому за останні два тижні серпня у 1970-х роках.

Погода в Муте, на сході Франції, приблизно в 5 км від французько-швейцарського кордону, продиктована його особливим географічним положенням, розташованим в улоговині, де холодний вітер застоюється між двома гірськими хребтами.

Цьогорічне літо стало другим найспекотнішим у Франції після 2003 року, температура у вересні в деяких регіонах країни сягала рекордних +40 градусів за Цельсієм. Цьогорічний жовтень загалом став найтеплішим з моменту початку спостережень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.