Поліція Фінляндії уточнила слова свого посадовця про можливу контрабанду зброї з України

оновлено
Вівторок, 1 листопада 2022, 18:44

У Національному бюро розслідування Фінляндії (Keskusrikospoliisi) надали новий коментар після інтерв’ю представника відомства, у якому він говорив про можливі факти потрапляння зброї з України до рук кримінальних груп у Фінляндії.

Про це йдеться в повідомленні фінської поліції та коментарі для суспільного мовника Yle, пише "Європейська правда".

Заступник керівника відомства Маркус Вялімякі зазначив, що поліції не відомо про факти, щоб зброя, яка була надана Україні західними партнерами як військова допомога, потрапила до рук злочинців у Фінляндії. 

Він пояснив, що колега, коли говорив про можливі факти незаконного потрапляння зброї у Фінляндію, говорив не про західну допомогу, а взагалі зброю з України і потенційну можливість - відомство ідентифікувало окремих осіб, які мають зв’язки з кримінальними групами і побували в Україні після початку війни. 

"На основі інтерв’ю нашого експерта у людей могло скластися враження, що вже були якісь випадки контрабанди зброї до Фінляндії. Проте у нас немає підтвердженої інформації про такі випадки. Ми хотіли лише зауважити, що є ризик, що кримінальні угруповання з Фінляндії можуть намагатися отримати зброю із зони бойових дій", - пояснює Маркус Вялімякі. 

Вялімякі так само наголосив, що відомство не планувало створити враження, ніби підозрює, що українська влада якимось чином уможливлює потрапляння зброї до сторонніх осіб. 

"Представники організованої злочинності вміють дуже вигадливо діяти тоді, коли мають шанс отримати зброю. Йдеться про те, що вони потенційно можуть це зробити, а не про те, що українська влада якось це уможливлює", - коментує посадовець. 

Він зазначив, що поліція щорічно вилучає неліцензовану зброю у представників організованої злочинності і правоохоронцям відомо, що у кримінальному світі завжди зацікавлені отримати зброю з країн, де ведуться бойові дії, тож такий інтерес прогнозовано буде і до зброї з України. 

"Поліція має у будь-якому разі заздалегідь зважати на можливі ризики. У конкретно цьому випадку ми виявили потенційний ризик, але він ще не матеріалізувався", - коментує Вялімякі.

Маркус Вялімякі підкреслив також, що розвіддані, на які посилався Альгрен, не вказують на те, що такі потенційні випадки - масштабне явище.

Нагадаємо,  старший комісар Національного бюро розслідування (Keskusrikospoliisi) Крістер Альгрен в інтерв’ю Yle сказав про можливе потрапляння зброї з України до рук кримінальних угруповань у Фінляндії.

В МЗС України після цього розповіли, що попросили посольство розібратися у питанні і на запити дипломатів у Гельсінкі сказали, що не мають підтвердженої інформації про такі факти. 

МВС України зі свого боку повідомило, що у тексті інтерв'ю не зовсім точно передали сказане комісаром, а також розповіли, що надіслали запити до Фінляндії, Швеції і Данії через системи Європолу, щоб перевірити ці факти. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: