США продадуть Литві системи HIMARS за $495 млн

Четвер, 10 листопада 2022, 11:34

Державний департамент Сполучених Штатів дозволив продати Литві ракетно-артилерійські системи HIMARS на суму $495 мільйонів.

Про це оголосило Американське агентство зі співробітництва в галузі оборони та безпеки, пише "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

В агентстві заявили, що продаж сприятиме досягненню цілей Литви щодо оновлення її можливостей, подальшого зміцнення співпраці зі Сполученими Штатами та іншими союзниками та стримування регіональних загроз.

Міністр оборони Литви заявив, що системи HIMARS є "абсолютно новою та потужною здатністю, якої Литва ніколи не мала".

"Поява цього потенціалу в литовській армії підніме розвідку, радіоелектронну боротьбу та інші можливості на ще вищий рівень. Будуть поставлені кілька типів ракет, у тому числі оперативно-тактичні ATACMS, які досягають цілей на відстані до 300 кілометрів", - заявив міністр.

За словами міністра, ракетні комплекси повинні дістатися до Литви в 2025-2026 роках. "Мобільний ракетний комплекс HIMARS, який використовується в Україні, показав свою ефективність. У цьому випадку ми цілий рік працювали над цією угодою. Ми йшли не самі – разом з латвійцями та естонцями. Будуть купувати і латвійці, і естонці", – заявив він.

Нагадаємо, Литва наступного року прийматиме саміт НАТО. Литва межує з російською Калінінградською областю, а Вільнюс розташований за 30 кілометрів від кордону з Білоруссю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: