Франція робить нову спробу закріпити право на аборт у конституції

Четвер, 10 листопада 2022, 13:42

Національна асамблея Франції – нижня палата парламенту – зробила перший крок до закріплення права на аборт у конституції.

Про це повідомляє The Local, пише "Європейська правда".

Депутати проголосували за внесення слів "жодна жінка не може бути позбавлена ​​права на переривання вагітності".

Короткий текст був запропонований Орор Берже, яка є депутатом від центристського альянсу президента Емманюеля Макрона та членом партії "Відродження", і отримав початкове схвалення в середу. Протягом тижня 28 листопада парламент розпочне розгляд тексту.

Французьке законодавство вже гарантує право на аборт, але закріплення в конституції ускладнить будь-якому майбутньому президенту скасування права на аборт.

Інший текст, який має на меті закріпити право в конституції, буде запропоновано лівим політиком Матільд Пано з партії "Нескорена Франція" протягом тижня, який починається 24 листопада. Крім того, що наполягали на праві на аборт, ліві депутати також прагнули закріпити право на контрацепцію в конституції, що поки що не принесло успіху.

Існує два методи зміни конституції Франції, і обидва вимагають широкої підтримки парламенту. Перший вимагає схвалення президента, а також схвалення обох палат парламенту (Національної асамблеї та Сенату), а потім схвалення остаточного тексту більшістю у три п’ятих депутатів двох палат парламенту. Іншим варіантом є референдум, але лише після того, як дві асамблеї проголосують за.

Деякі французькі політики, а саме представники правих і ультраправих партій, виявили небажання закріпити право на аборт у конституції. Член ультраправої партії "Національне об’єднання" Паскаль Бордес розкритикувала ці плани та заявила, що "праву на аборт у Франції абсолютно нічого не загрожує".

В даний час право на аборт у Франції захищено законом, який був прийнятий в 1975. Але захисники абортів у Франції стверджують, що цього закону недостатньо, оскільки закони можна змінювати. Наприклад, французький парламент нещодавно подовжив законний термін для проведення аборту до 14 тижнів, продемонструвавши, що за інших обставин законодавці могли б вільно видалити ці положення та скасувати закон.

Це вже не перша спроби закріпити право на аборт у конституції. У жовтні Сенат відхилив законопроєкт уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.