Екоактивісти приклеїли себе до п'єдесталу зі скелетом динозавра у Відні

фото
Четвер, 10 листопада 2022, 17:55

Двоє активісток групи Letzte Generation ("Останнє покоління") у четвер уранці приклеїли себе до п'єдесталу в залі динозаврів у Віденському музеї природознавства, протестуючи проти "знищення наших засобів до існування".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ORF.

За словами активісток, акція була спрямована "проти курсу австрійського федерального уряду на викопне паливо". "Перед останками вимерлих гігантів" вони оголосили свої вимоги щодо "політики виживання замість продовження знищення наших засобів до існування".

Серед цих вимог – негайне обмеження швидкості руху на магістралях до 100 км/год. "Ми не динозаври. У нас є вибір", – підкреслили членкині Letzte Generation.

Поліція Відня прибула до музею зі спеціальними розчинниками й змогла швидко вивільнити обох активісток. За словами речника поліції Маркуса Діттріха, після цього їм мають висунути звинувачення у порушенні громадського порядку та ймовірному пошкодженні майна.

Директорка Віденського музею природознавства Катрін Фоланд заявила, що з розумінням ставиться до "певного відчаю молодих людей", але їхні методи її образили.

"Я вважаю, що для того, щоб надавати розголосу питанню захисту клімату, потрібно звертатися до партій в інший спосіб, а саме політичний", – зазначила вона, додавши, що потрібно "більше дискусій і просвітництва", але акціями в музеях цього не досягти.

Екоактивістки у Берліні залізли на Бранденбурзькі ворота з плакатом "Бажаємо, щоб усі вижили"

Як зазначає ORF, ще в середині вересня активісти Letzte Generation хотіли приклеїти себе до експоната у Віденському музеї природознавства, однак в останній момент цьому вдалося запобігти. Троє активістів наразі перебувають під слідством за підозрою у замаху на пошкодження майна або замаху на заподіяння тяжкої шкоди майну.

Рух "Останнє покоління", який діє в кількох країнах, має на меті привернути увагу до кліматичної кризи шляхом акцій проти музейних експонатів і творів мистецтва.

Минулого місяця протестувальники, що називають себе екоактивістами групи Just Stop Oil, облили томатним супом картину Вінсента Ван Гога "Соняшники" в Національній галереї в Лондоні. А в Римі вони облили супом картину Вінсента Ван Гога "Сіяч".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.