ЄС збільшив чисельність поліцейської місії в Косово після демаршу сербів

Четвер, 10 листопада 2022, 18:42

23 жандармів зі складу резервного поліцейського підрозділу місії Європейського Союзу з питань законності та правопорядку в Косово (EULEX) прибули до частково визнаної країни після того, як із місцевих правоохоронних органів пішли сербські представники.

Про це EULEX повідомила в середу, пише "Європейська правда".

"Розгортання резервного поліцейського підрозділу в Косово пов'язане з потребою Місії мати додаткові сили на місцях і краще підтримувати наших косовських колег, у разі запиту і в разі необхідності", – пояснюють в EULEX.

23 жандармів, які прибули у вівторок, будуть розташовуватися в допоміжному комплексі EULEX e Фуше-Косові, тоді як основний контингент Місії – 105 польських поліцейських – дислокується в Мітровиці і є другою силою забезпечення безпеки в Косові.

Як нагадують у EULEX, за останній рік це другий випадок залучення резервного поліцейського підрозділу: в березні 2022-го Місію тимчасово посилили 70 жандармами з Португалії та Франції, які залишили Косово 18 липня.

Косову загрожує конституційна криза через відставку сербських депутатів

Наприкінці минулого тижня косовські сербські поліцейські, які працювали на прикордонних постах Ярине і Брняк на півночі країни, подали у відставку на знак протесту проти наказу Приштини використовувати косовські номерні знаки на транспортних засобах замість тих, що видаються Сербією.

Причиною загострення і протестів косовських сербів стала чергова спроба Приштини зобов’язати їх замінити номерні знаки авто на косовські. Ця зміна відтерміновувалася вже багато разів поспіль через протести косовських сербів та Белграда.

ЄвроПравда детально розповідала про це у статті: Сербія йде на загострення: чи призведе її ультиматум до нової війни у Косові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.