В ЄС кажуть про "значний крок" Угорщини до отримання коштів на відновлення - ЗМІ  

П'ятниця, 11 листопада 2022, 14:04

Угорщина зробила "значний крок" на шляху до отримання мільярдів євро для економічного стимулювання, прийнявши вимоги Європейського Союзу щодо незалежності судової системи.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив Reuters в п'ятницю офіційний представник ЄС.

"Угорці прийняли умови Єврокомісії щодо проміжного етапу для забезпечення незалежності судової влади. Це не кінець переговорів, але це значний крок", - сказав представник ЄС, який говорив на умовах анонімності.

"Я не можу підтвердити, що ми завершили всі переговори щодо фондів відновлення, але ми завершуємо їх. Суперечки в значній мірі точилися навколо питання незалежності судової системи", - зазначив він.

Офіційний Будапешт поки не коментує цю інформацію, але в середу керівник апарату прем'єр-міністра Орбана заявив, що Угорщина робить деякі зміни в судовій системі, щоб відповідати умовам виконавчої влади ЄС.

Таким чином, буде усунуто останню перешкоду для досягнення домовленості щодо фонду відновлення, заявив на брифінгу Гергей Гуйяш.

Перебуваючи при владі з 2010 року, Орбан затягнув зашморг навколо ЗМІ, науковців та неурядових організацій, обмежив свободи мігрантів та геїв. Він також посварився з ЄС через допомогу Україні та санкції проти Росії.

Але коли цього року економіка Угорщини погіршилася, а форинт впав, Будапешт спробував укласти угоду з Брюсселем, щоб отримати гроші.

Представник ЄС заявив, що серед іншого Будапешт погодився припинити повноваження Верховного суду Угорщини втручатися в право угорських суддів консультуватися з Судом ЄС.

Європейська комісія також рекомендувала урізати ще 7,5 мільярда євро з дотацій, призначених для країни, через недоліки в її законах про державні закупівлі.

ЄС заявляє, що угорський уряд не забезпечуєь достатніх гарантій проти корупції, в той час як правозахисні групи звинувачують Орбана в тому, що він спрямовує європейські кошти своїм близьким соратникам, збагачуючи їх і забезпечуючи їхню лояльність.

Угорщина пообіцяла виконати 17 зобов'язань щодо зміцнення своєї антикорупційної системи і прийняла законодавство, спрямоване на вирішення проблем, що викликають занепокоєння ЄС.

Нагадаємо, на зустрічі послів ЄС у середу Угорщина заявила, що не буде підтримувати довгостроковий пакет допомоги Україні. Це загрожує його неухваленню, оскільки для цього потрібна підтримка всіх 27 держав ЄС через бюджетні правила.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.