Більшість угорців вважає, що прем’єру Орбану слід жорсткіше протистояти Росії

П'ятниця, 11 листопада 2022, 14:38

Кількість угорців, кому подобається проросійська політика уряду Угорщини, зменшилася на дев'ятнадцять відсотків. 

Як пише "Європейська правда", про результати опитування повідомляє угорське видання Népszava.

Результати опитування демонструють, що хоча думка тих, хто вважає Росію агресором, явно зростає, думка фідесівців (прем’єр Угорщини Віктор Орбан є лідером партії Фідес) повільно змінюється. З іншого боку, вони, як і раніше, найбільше стурбовані війною.

Знову зросла частка тих, хто вважає напад Росії на Україну актом агресії і не поділяє припущення, що Росія лише захищається, свідчать останні дослідження, проведені інститутом Publicus на замовлення газети Népszava, які репрезентують доросле населення Угорщини за статтю, віком та освітою. 

У лютому 64 відсотки опитаних класифікували війну в Україні як російську агресію, у квітні – лише 56 відсотків. За даними, які збирали у серпні, ця очевидна теза знову отримала 63% підтримки. А за останніми даними на кінець жовтня так вважають 69 відсотків.

Не можна сказати, що зростання відбулося за рахунок симпатиків Фідесу. У порівнянні з кінцем серпня думка прихильників урядової партії з цього питання майже не змінилася (46-43), а от серед симпатиків опозиції ситуація стала ще чіткішою. Якщо наприкінці літа так вважали 88%, то зараз 94%.

На думку більшості (57%) опитаних, прем'єр-міністр Віктор Орбан повинен більш жорстко засудити Росію за напад на Україну. У порівнянні з квітневим опитуванням інституту, також підготовленим для Népszava, ця частка значно зросла. Навесні лише 36% всього населення вважали позицію прем'єр-міністра щодо Росії слабкою. А наприкінці літа – 48 відсотків.

Опитування також з'ясовувало, наскільки ймовірно, на думку респондентів, що війна перекинеться на Угорщину, або чи застосує Росія ядерну зброю під час бойових дій.

Лише 12% бачать шанс, що Угорщині також загрожує війна. Дещо більше людей (17%) думають, що Путін зважиться на застосування ядерної зброї. Разом з тим, половина опитаних відчувають певну тривогу через війну, яка відбувається по сусідству. Три чверті симпатиків Фідесу-КДНП, половина опозиції та 43% тих, хто не визначився, відчувають страх у зв'язку з цим. Однією з можливих причин, чому прихильники уряду більше стурбовані війною, ніж будь-яка інша група, є те, що вони більш сприйнятливі до наративів, пропонованих урядом.

Дослідження також охоплює військову політику кабінету міністрів. На запитання, наскільки вони задоволені тим, як уряд реагує на війну, 56% респондентів обрали варіант "незадоволені" і 40% – "задоволені". 

Порівняно з квітневим вимірюванням інституту, кількість задоволених зменшилася на 19%.

Різкий контраст між опозицією та симпатиками Фідесу-КДНП також складається у питанні, чи дозволяє влада перевозити зброю в Україну через свою територію. 65% опозиціонерів і лише 5% прихильників влади дозволили б поставки зброї. 

В опитуванні також ставилося питання про проросійську політику уряду до війни. 85% прихильників уряду були задоволені відносинами уряду Орбана з Росією. Ще менше, 6% опозиції, оцінили проросійську політику позитивно. 

У порівнянні з попередніми опитуваннями Publicus можна побачити, що кількість людей, які погоджуються з проросійською політикою уряду, зменшується з віддаленням часу від виборів. Якщо у квітні таких було 56%, то у жовтні – лише 39%. Ймовірно, війна, розпочата росіянами, частково є причиною погіршення економічного становища угорського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.