У Молдові злили "листування" міністра юстиції й радника Санду, кажуть про причетність РФ

П'ятниця, 11 листопада 2022, 17:31

Хакери у п’ятницю розмістили в інтернеті фрагменти нібито листування міністра юстиції Молдови Сергія Литвиненка й радника президентки Маї Санду Доріна Речана – у партії влади стверджують, що за цим стоять російські спецслужби.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

На анонімному сайті, де публікується нібито листування молдовських високопосадовців, раніше з’явилися скриншоти з переписки нібито міністра юстиції Литвиненка. Він у п’ятницю підтвердив, що його акаунт у Telegram зламали, а деякі фрагменти опублікованого листування справжні, але вирвані з контексту.

"Деякі з моїх розмов урізали і вирвали з контексту. І це призвело до спотворення інформації для маніпуляції та фабрикації брутальних фейків проти мене, моїх колег і сім'ї. Побачивши, що їм нічим мене шантажувати, вони вдалися до фальсифікацій і незграбних "малюнків". І вони будуть продовжувати, бо не збираються зупинятися на досягнутому", – заявив Литвиненко.

Через деякий час сайт став недоступним, а пізніше в п’ятницю там з'явилося і "листування" радника президентки Молдови, секретаря Вищої ради безпеки Доріна Речана. В адміністрації Санду на запит NewsMaker відповіли, що, "як і в попередніх випадках, це нібито листування сфабриковане".

Депутат від владної партії "Дія і солідарність" (PAS) Раду Маріан заявив, що кібератаки на офіційні Telegram-канали президента й членів правлячої партії стали можливими за участю російських спецслужб.

"Згідно з першим аналізом, є ознаки того, що кібератаку на кількох лідерів PAS, інших політичних лідерів, журналістів, місцевих обранців організувало угруповання злодіїв за допомогою ФСБ Росії. Вони зламали Telegram-канали колег і опублікували кілька листувань. Бачачи, що не знаходять нічого, вони сфабрикували розмови, намалювавши все, що їм спало на думку", – стверджує Маріан.

Молдовський депутат не виключає, що в мережі опублікують й інші "сфабриковані листування": "Вони не розмістили їх усі одразу, тому що їм потрібен час, щоб придумати їх, перекласти з російської мови, і вставити складені ними фрагменти в реальні розмови".

Напередодні стало відомо, що невідомі зламали офіційні Telegram-канали президентки Молдови Маї Санду та віцепрем’єра Андрея Спину. В обох каналах з’явилися ідентичні повідомлення про те, буцімто у Молдові головними корупціонерами є ті, хто з нею має боротися, і вся правда - "у прокуратурі та міністерстві юстиції".

Нагадаємо, останнім часом у Молдові активізували свої антиурядові протести проросійська Партія соціалістів експрезидента Ігоря Додона і популістська партія "Шор", яка стає все більш успішним їхнім конкурентом за роль "головного союзника" Росії у Молдові. В уряді ініціювали подання до Конституційного суду про визнання партії "Шор" незаконною через її фінансування коштами незрозумілого походження. 

"ЄвроПравда" детально розповідала про це у відеоблозі та у статті: Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: