Ексохоронець посольства Британії в Німеччині визнав, що шпигував на користь Росії

П'ятниця, 11 листопада 2022, 17:48

58-річний Девід Сміт, який вісім років працював охоронцем посольства Великої Британії в Німеччині, визнав себе винним у порушенні закону про державну таємницю й шпигунстві на користь Росії протягом майже року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

У центральному кримінальному суді Англії ще минулого тижня він визнав себе винним за вісьмома з дев'яти звинувачень, висунутих відповідно до закону про державну таємницю. Про це стало відомо в п’ятницю, коли прокуратура відмовилася від дев’ятого пункту обвинувачення.

Згідно з висунутими звинуваченнями, Девід Сміт спілкувався з генерал-майором, військовим аташе посольства Росії в Берліні Сергєєм Чухуровим у період з 31 жовтня по 1 грудня 2020 року, і передавав йому секретні відомості, зокрема деталі про діяльність, особи, адреси і номери телефонів різних співробітників британського посольства.

Ця інформація, як стверджується, призначалася для використання Росією у ворожих цілях.

Сміт був арештований у Німеччині в серпні 2021 року після того, як з ним зв'язався хтось, хто, на його думку, працював на російську військову розвідку. Під час обшуку в його квартирі поліція виявила 800 євро невідомого походження, електронні листи та документи з грифом "таємно", очевидно, підготовлені для передачі росіянам, а також кілька російських прапорів та нашивку розформованого в Україні підрозділу "Беркут".

У перехоплених розмовах Сміт заявляв, що ненавидить Велику Британію та Німеччину і висловлював обурення через вивішування веселкового прапора на підтримку спільноти ЛГБТК+.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.