ЄС розкритикував заяву Туреччини про статус спостерігача при Тюркській раді для Північного Кіпру

Субота, 12 листопада 2022, 12:18

Європейський союз розкритикував Туреччину, який заявив, що невизнаний Північний Кіпр отримав статус спостерігача при Тюркській раді, до якої входять Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Туреччина й Узбекистан.

Про це йдеться у заяві речника європейської служби зовнішніх дій, пише "Європейська правда".

"Європейський Союз відкидає заяви Туреччини про прийняття турецько-кіпрського сепаратистського утворення, так званої, не визнаної на міжнародному рівні, "Турецької Республіки Північного Кіпру", в якості спостерігача в Організації тюркських держав", - йдеться у заяві.

У Брюсселі наголосили, що це рішення, яке очікує на ратифікацію членами організації, "викликає жаль" і суперечить тому факту, що кілька членів організації висловили рішучу підтримку принципу територіальної цілісності та Статуту ООН.

В ЄС нагадали, що неодноразово давали зрозуміти, у тому числі на найвищому політичному рівні, що ЄС визнає лише Республіку Кіпр як суб'єкт міжнародного права, згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки ООН.

"Будь-які дії, спрямовані на сприяння або допомогу у будь-який спосіб міжнародному визнанню сепаратистського утворення турків-кіпріотів, завдають серйозної шкоди зусиллям, спрямованим на створення середовища, сприятливого для відновлення переговорів про врегулювання під егідою ООН", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, міністр закордонних справ і президент Туреччини в п’ятницю заявили, що невизнаний Північний Кіпр отримав статус спостерігача при Тюркській раді.

Водночас міністр закордонних справ Узбекистану (у її місті Самарканді відбувся саміт Тюркської ради) Володимир Норов заявив, що рішення про статус спостерігача для Північного Кіпру "ні під час, ні після саміту не підписувалося".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.