G20 все ж планує спільну заяву із засудженням російської агресії - ЗМІ

Вівторок, 15 листопада 2022, 09:03

"Група двадцяти" за підсумками саміту все ж планує видати спільну заяву, у якій згадають осуд російської агресії - але не спільний.

Про це повідомляє AFP, за якими новину опублікували інші західні ЗМІ, пише "Європейська правда".

Співрозмовник із США повідомив журналістам на умовах анонімності, що спільна заява все ж готується і що у ній буде у тому числі осуд російської агресії. 

"Думаю, ви побачите, що більшість членів G20 чітко засуджують війну РФ в Україні, що вони вважають її першоджерелом велетенських економічних та гуманітарних проблем у світі", - зазначив він.

Посадовець не уточнив, скільки країн із "двадцятки" приєднаються до засудження та як планують оформити неодностайний осуд російської агресії в рамках заяви, якщо вона є спільною - оскільки РФ також серед країн-учасниць. 

Раніше схожу інформацію отримало німецьке агентство dpa - за даними від їхнього джерела, Росія готова погодитися з тим, що до підсумкової декларації саміту G20 буде включено пасаж із засудженням війни проти України.

Нагадаємо, на саміті дистанційно виступив і президент України Володимир Зеленський. У промові він кілька разів згадав групу як G19, "викреслюючи" з неї Росію, пояснив, чому для України неприйнятний умовний "Мінськ-3" та розповів, якими Україна бачить 10 кроків для завершення війни і вирішення створених нею проблем. 

Які рішення мають ухвалити на Балі та чому є підстави говорити про небезпеку для України, читайте у статті "Європейської правди" або дивіться блог "Велика двадцятка" проти Путіна. Чи "за"? Деталі про саміт, де говоритимуть про майбутнє світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.