Росія обурилася намірами Ірландії переглянути нейтральний статус

Вівторок, 15 листопада 2022, 17:11

Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова обурилася обговореннями в Ірландії питання про відмову від військового нейтралітету з огляду на повномасштабну російську агресію в Україні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Захарова заявила, що правоцентристська коаліція, яка перебуває при владі в Ірландії, "по суті взяла курс на фактичне розмивання конституційної заборони на участь держави у військових конфліктах".

"Той факт, що така лінія не знаходить розуміння у значної частини ірландського суспільства, судячи з усього, не бентежить місцеву владу", – додала речниця МЗС РФ і зауважила, що ця політика "послідовно руйнує весь комплекс двосторонніх політичних, економічних і гуманітарних зв’язків" Дубліна та Москви.

"Втрата своїх суверенних прав, як показує історичний досвід, нічого доброго не обіцяє", – підсумувала Захарова.

У жовтні державний секретар Ірландії з європейських питань Томас Бірн заявив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну змушує Дублін переосмислити свою давню традицію військового нейтралітету.

Серед ірландської громадськості немає чіткої думки щодо того, чи повинна країна приєднатися до НАТО чи до армії ЄС, якщо таку буде створено, хоча більшість заявили, що підтримують військові витрати.

Читайте також: Ірландське розширення НАТО: як дії РФ змусили ще одну країну думати про вступ до Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.