Нідерланди заборонять "звеселяючий газ" – молодь використовує його як наркотик

Вівторок, 15 листопада 2022, 18:50

Уряд Нідерландів оголосив про заборону з 1 січня 2023 року на використання оксиду азоту – відомого як "звеселяючий газ" – через те, що молодь використовує його як наркотичну речовину.

Відповідне рішення було опубліковане в понеділок, повідомляє "Європейська правда".

З наступного року в Нідерландах вводиться заборона на ввезення, продаж або володіння "звеселяльним газом" для рекреаційного використання. Водночас оксид азоту можна буде використовувати в медичних і технічних цілях, а також як добавку до харчових продуктів.

Підставою для ухвалення такого рішення стало все частіше використання "звеселяючого газу" молоддю як наркотичного засобу. У 2017 році нідерландський Інститут Тримбос, який вивчає психічне здоров’я, повідомив, що регулярно вдихають оксид азоту 37% молоді, яка постійно ходить на вечірки.

Під час вдихання оксиду азоту людина відчуває нетривалу ейфорію. "Звеселяючий газ" в останні роки став поширеним на фестивалях, оскільки вільно продається – його використовують, серед іншого, для приготування збитих вершків, а також для анестезії в стоматології.

Але, як зазначив міністр з питань охорони здоров’я Нідерландів Маартен ван Оойен, існують серйозні побоювання щодо впливу "звеселяючого газу" на мозок та організм. Із ним пов’язують зокрема авітаміноз, який може спричинити незворотні пошкодження нервів та тривалий параліч, а також усе частіші аварії на дорогах.

Відповідно до рішення уряду Нідерландів, з 2023 року "звеселяючий газ" буде внесений до чорного списку Закону про опіум. До того часу його виробники та продавці медичного оксиду азоту повинні подати заявку, аби їх не притягували до відповідальності.

Нідерланди стануть першою країною Європейського Союзу, яка запровадить фактично повну заборону на "звеселяючий газ". У 2020 році Данія оголосила про обмеження його продажу для неповнолітніх.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.