НАТО обговорить посилення протиповітряної оборони східного флангу - прем’єр Словаччини

Середа, 16 листопада 2022, 12:30

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що представники країн-членів НАТО на зустрічі в середу, швидше за все, обговорять прохання посилити протиповітряну оборону на східному фланзі Альянсу.

Главу словацького уряду цитує агентство Reuters, пише "Європейська правда".

"Звісно, ​​що на порядку денному, швидше за все, буде прохання про посилення повітряного простору прикордонних країн", - сказав він.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, виступаючи разом із Гегером на пресконференції після того, як у вівторок ракета вбила двох людей на сході Польщі, зазначив, що Словаччина запросить додаткові системи ППО у партнерів Альянсу.

"Так, ми будемо вимагати додаткові системи, які ще більше забезпечать безпеку словацьких громадян", - сказав він.

"Я не виключаю, що подальші стратегічні системи ППО будуть відправлені до східної Словаччини", - сказав він, додавши, що жодних конкретних домовленостей поки досягнуто не було.

Словаччина, що межує з Україною, наразі має три батареї системи ППО Patriot, які експлуатуються союзними військами.

За даними агентства Reuters, президент США Джо Байден заявив партнерам по G7 і НАТО, що ракетний вибух у східній Польщі був спричинений ракетою від української системи ППО.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, яка впала на польську територію, та підтвердив, що вона, швидше за все, російського виробництва.

ЄвроПравда зібрала основні факти з цього приводу у статті Ракетою по Польщі: що відомо про напад РФ на державу НАТО та якими можуть бути наслідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.