ЗМІ: Хорватія може передати Україні 14 гелікоптерів Мі-8 в обмін на американські Black Hawk

Середа, 16 листопада 2022, 18:04

Уряд Хорватії планує схвалити рішення про передання Україні 14 радянських гелікоптерів Мі-8 різної модифікації, натомість розраховуючи отримати від США більш сучасні Black Hawk.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", написали хорватські видання Dnevnik та Jutarnji List.

Португалія передає Україні шість радянських гелікоптерів

За неофіційною інформацією, рішення було ухвалене у зв’язку з тим, що Хорватія поступово переходить на західне озброєння, а термін експлуатації радянських гелікоптерів завершиться до 2026 року.

Для передачі Україні гелікоптерів достатньо лише рішення уряду Хорватії, а позиція президента Зорана Мілановича, відомого проросійськими заявами, не матиме обов’язкового характеру.

Головне питання для Загреба полягає в тому, чим саме замінити гелікоптери, які в країні активно використовуються для пошуково-рятувальних операцій і транспортування поранених.

У жовтні прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович звернувся по відеозв’язку до депутатів Верховної Ради, підтвердивши підтримку України у повномасштабній війні з Росією та її європейської та євроатлантичної інтеграції.

Водночас президент Хорватії Зоран Міланович, відомий симпатіями до РФ, заявив, що виступає проти навчання українських військових на території Хорватії і буде блокувати такі рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.