Зеленський переконаний, що в Польщі впала російська ракета

Середа, 16 листопада 2022, 18:39

Президент Володимир Зеленський переконаний, що ракета, яка впала у вівторок на територію Польщі, була саме російською.

Про це Зеленський сказав в етері телемарафону в середу, спілкуючись із українськими журналістами, повідомляє "Європейська правда".

Моравецький: РФ могла спланувати інцидент з ракетою, щоб посварити Україну і Польщу

"Усі вчора бачили, як щось впало. Я кажу "щось", тому що у всіх різні думки. Щось впало або вдарило по Польщі. Це трагедія, так і є. Ця трагедія в нас багато років. Я б хотів, щоб ми розуміли, що відбуваєтсья: що цей форпост "Україна-ЗСУ" – це реальний air defence, причому усієї Східної Європи, "живий щит" українців. Я дуже хотів цього почути – не почули", – наголосив глава держави.

"У вечірній доповіді мені особисто – від командувача Повітряних сил до главкома Залужного – я не сумніваюсь у тому, що це була не наша ракета або не наш ракетний удар. У мене немає сенсу їм не довіряти, я з ними війну пройшов. І з вами. У чому питання?"– дода він.

Зеленський також сказав, що протягом ночі спілкувався з лідерами інших держав у конфіденційному режимі.

Україна повідомила США й партнерів про перехоплення російської ракети біля місця вибуху в Польщі – CNN

"Ми домовилися, що багато цих речей (про які ми говорили) будуть непублічними. Але в мене дуже проста пропозиція: а можна допустити Україну на місце? Це справедливо? Чесно? Я вважаю, що ми маємо на це право. А поки слідство не закінчилося, можна не казати остаточні висновки?" – зазначив президент.

Він додав, що наразі Україна не отримала запрошення до розслідування обставин падіння ракети в Польщі, але очікує, що зможе долучитися до нього й обмінятися відповідною інформацією. "Ми готові до справедливого слідства", – додав Зеленський.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у середу, що одним із головних пріоритетів НАТО на цей момент є надання Україні більшої кількості систем протиповітряної оборони.

Столтенберг також сказав, що ракета, яка впала на території Польщі, ймовірно, була випущена українськими силами ППО під час відбиття російських атак.

"ЄвроПравда" зібрала основні факти з цього приводу у статті Ракетою по Польщі: що відомо про напад РФ на державу НАТО та якими можуть бути наслідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.