Сербія, Угорщина і Австрія домовились посилити боротьбу з нелегальною міграцією

Середа, 16 листопада 2022, 20:10

Сербія в середу домовилася з Угорщиною і Австрією про розгортання більшої кількості спільних поліцейських патрулів уздовж своїх південних кордонів і узгодження візової політики з політикою Європейського Союзу, щоб зупинити потік нелегальних мігрантів на Захід через Західні Балкани.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Західнобалканський маршрут через Туреччину, Болгарію, Північну Македонію і Сербію залишається основним міграційним шляхом в ЄС, заявило у вересні прикордонне агентство Frontex.

"Ми домовилися залучити більше поліції ... на кордоні з Північною Македонією", - заявив президент Сербії Александар Вучич на пресконференції після підписання меморандуму про співпрацю з прем'єр-міністрами Угорщини та Австрії Віктором Орбаном і Карлом Негаммером.

Орбан повідомив, що цього року Угорщина запобігла 250 тисячам нелегальних перетинів кордону, багато з яких були організовані озброєними контрабандистами. Він також охарактеризував ситуацію на кордоні з Сербією як "складну".

"Нелегальною міграцією не можна керувати, її потрібно зупинити", - сказав Орбан.

Негаммер повідомив, що Австрія направить 100 поліцейських для допомоги сербським колегам у патрулюванні кордону з Північною Македонією.

"Буде надана технічна підтримка, така як тепловізійні камери, безпілотники та транспортні засоби", - сказав він.

Він також похвалив Белград за припинення дії безвізового режиму з Бурунді і Тунісом, додавши, що Сербія зробить те ж саме з Індією до кінця року.

"Я вдячний президенту Сербії за те, що він багато зробив для припинення "притулкового туризму", - сказав Негаммер.

Вучич також заявив, що Сербія узгодить свою візову політику з візовою політикою ЄС.

Минулого місяця Брюссель попередив Белград, що мігранти прибувають до Сербії, використовуючи схему безвізового в'їзду, про яку Белград домовився з низкою країн - від Індії та Бурунді до Куби - в обмін на їх відмову визнати незалежність Косово.

За словами Вучича, Сербія, Австрія та Угорщина також погодилися розділити витрати на депортацію мігрантів, які застрягли в балканській країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.